Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT:s jätteändring på julafton – så görs älskade traditionen om: "Känns fint"

18 aug, 2023, 06:30 
https://image.svenskdam.se/image-9733033?imageId=9733033&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Samuel Björn
Jul med Astrid Lindgren
Bild: Johan Paulin/SVT/TT

Nu ändras det om i tv-tablån.

Annons
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarnaBrand logo
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna

Julafton på SVT är bland de heligaste av traditioner vi har i detta avlånga land. 15.00 slår vi oss ner framför tv-apparaterna för att låta julvärden starta igång julfirandet med Kalle Ankas jul. Sedan kan julklappar öppnas medans Kan du vissla Johanna spelas i bakgrunden.

Julen 2023 kommer en ny jultradition ta plats i rutan. Utöver de vanliga programmen kommer nämligen ännu en timmes lång julberättelse placeras in i tv-tablån - med sagor från ingen mindre än Astrid Lindgren.

En ny julberättelse

Klassiska klipp kommer varvas med nyproduktioner av Astrid Lindgrens gamla verk i ett upplägg som inte låter allt för långt från det klassiska Kalle Ankas jul.

Annons

-Det känns fint att vi kan erbjuda publiken en ny stämningsfull julberättelse att samlas kring under julen, säger Safa Safiyari beställare på SVT i ett pressmeddelande.

Jul med Astrid Lindgren kommer att kommer vara ett återkommande inslag i SVT:s julutbud från och med julen 2023.

Flera klassiker i gammalt och nytt format

I programmet kommer vi för första gången få ta del av en filmatisering av novellen Lustig-Gök som gavs ut för första gången 1949 som en del i sagosamlingen Nils Karlsson-Pyssling.

Lustig-Gök är en magisk trägök som plötsligt visar sig vara levande, den fungerar som en guide och presentatör för programmets delar och rösten spelas av skådespelaren Olof Wretling.

Olof Wretling
Olof Wretling.

– Jag har alltid drömt om att få vara med i en Astrid Lindgren-film. Inspelningen var väldigt rolig och jag hoppas att alla barn och vuxna kommer tycka att jag är en mycket trovärdig gök, säger Olof Wretling i ett pressmeddelande.

De klassiska klippen kommer vara från Pippis Jul samt Vi på Saltkråkan och de nyproducerade animeringarna kommer baseras på Tomten och räven, Emil i Lönneberga, Kajsa Kavat och Nils Karlsson-Pyssling.

Annons