Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT:s krisdrag – därför ändras Melodifestivalen: ”Räcker inte”

29 jun, 2023, 14:30 

Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka berättar för Svensk Damtidning om förändringarna.

Annons

Melodifestivalen slopade Andra chansen och ersatte den med en semifinal för att öka engagemanget. Men momentet visade sig bli en flopp, med fortsatt låga tittarsiffror och lågt engagemang.

Cornelia Jakobs glädjekollaps efter vinsten i MelodifestivalenBrand logo
Cornelia Jakobs glädjekollaps efter vinsten i Melodifestivalen

Inför nästa säsong kommer SVT göra om upplägget. Istället för en semifinal kommer den ersättas med en femte deltävling, där en extra omröstning kommer att ske i slutet av programmet.

Loreen
Loreen är Melodifestivalens senaste vinnare.

SVT:s krisplan för Melodifestivalen

Då kommer två av artisterna som kommit på tredje och fjärde plats i tidigare deltävlingar ha chansen att ta sig till final, bekräftar Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

Annons

– Vi har märkt under flera år, trots att vi skruvat på formatet flera gånger, att det inte räcker för att skapa det här engagemanget, säger han Wistbacka till Svensk Damtidning och fortsätter:

– Vår teori är att det inte finns några nya artister i semifinalen, och att det då är svårt att skapa engagemang hos tittarna för något som de redan har sett. Finalen är något helt annat, för då ska det ju avgöras.

Så blir nya upplägget i Melodifestivalen

En annan förändring är att bidragen utökas med två bidrag till, alltså totalt 30, och i varje deltävling är det två som går direkt till final, två som är kvar i tävlingen och två som har tävlat klart.

Den förlängda omröstningen i femte deltävlingen kommer dels baseras på hur många poäng trean och fyran fick under sina framträdanden, dels på en vanlig omröstning med hjärt- och telefonröster.

– De kommer inte uppträda eller spela, utan vi lägger bara på en omröstning. Förvisso kommer vi visa en snabbrepris från tidigare deltävlingar, men tittarna kommer få bestämma vilka som ska vidare.

– Första bidraget gäller och du har bara en chans. Jag förstår att det kan uppfattas som en viss likhet med hur det varit tidigare, men det kommer inte bli något separat tv-program, utan vi förlänger bara en deltävling för att fram de två sista finalisterna.

Farah Abadi och Jesper Rönndahl
SVT gör nu om upplägget i Melodifestivalen.

Foto: TT

Annons