Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

SVT:s panik – gruppen planerar skandalkupp på Melodifestivalen: "Kommer bli världsnyhet"

01 mar, 2024, 13:00 
Melodifestivalen
Jessica Gow/TT
Det planeras en ny kupp mot Melodifestivalen, kan Svensk Dam avslöja.
Annons

Aktivisterna slog till när publiken räknade ner till ögonblicket då röstningen i Melodifestivalen stoppades. Två kvinnor, Olivia Linander och Bea Almhagen, stod utklädda till vattenmeloner och höll i en skylt med ett politiskt budskap: "Glöm inte Gazas barn". Vattenmelonen är sedan tidigare en pro-palestinsk symbol.

SVT kunde inte göra något där och då, men valde att klippa bort sekvensen när sändningen lades upp på SVT Play. Man förklarade detta med att skylten stred mot public services regler om opartiskhet.

✔ ”Vill bli bjuden på kalaset” ✔ ”Legend” • Hen i kungafamiljen vill Melloartisterna äta middag med!Brand logo
✔ ”Vill bli bjuden på kalaset” ✔ ”Legend” • Hen i kungafamiljen vill Melloartisterna äta middag med!

Gruppen planerar kupp mot Melodifestivalen

Men Olivia och Bea planerar nu en ny kupp, kan Svensk Dam avslöja. Organisationen Skiftet, i vilken Olivia och Bea ingår, har skickat ut ett hemligt mejl där de meddelar att de tänker slå till igen.

Annons
Melodifestivalen
Oliva och Bea bröt mot SVT:s regler.

"SVT försökte stoppa vår melonkupp för Gazas barn genom att klippa bort oss på SVT Play. Men 2 754 000 såg det i direktsändning, en halv miljon såg vår video på Instagram och tiotusentals barn fick ett förklarande inslag i Lilla Aktuellt", skriver Skiftet i mejlet.

"Därför tar vi nu nästa steg i planen: att se till att vattenmeloner dyker upp på alla möjliga och omöjliga sätt under resten av Melodifestivalen. Det förmedlar ett kraftfullt budskap om fred. Alternativt så förbjuder SVT och EBU vattenmelonen – vilket vore en världsnyhet."

Annons

"SVT planerar för fullt för att stoppa"

Några detaljer kring kuppen finns inte med i mejlet. Skiftet vill inte riskera att arrangören lyckas stoppa protesten på förhand.

"Just nu planerar SVT för fullt hur de ska stoppa nästa kupp. Därför är våra exakta planer hemliga. Vi kommer inte kunna göra exakt samma sak igen och vi vill inte avslöja planerna på förhand. Men du kan lita på att vi kommer göra vårt bästa för att nå ut", skriver Skiftet.

Annons