Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

SVT:s stora Luciabluff avslöjad – nu svarar kanalen

SVT:s stora Luciabluff avslöjad – nu svarar kanalen

Nu avslöjas stora Luciabluffen i SVT.

Här är alla programledare i "Allsång på Skansen" genom tiderna
1:06

Efter reklamen: Här är alla programledare i "Allsång på Skansen" genom tiderna

(1:06)

Slå på ljud

För många är det helt otänkbart att avhandla den 13:e december utan det traditionsenliga Luciafirandet i SVT, där tärnor och stjärngossar tar ton och vägleder tv-tittarna genom den mörka decembermorgonen.

Förra året hölls konserten i Tällberg, Dalarna. Då var det många uppmärksamma tittare som hajade till att det inte var någon snö på marken, trots att landskapet fått sin beskärda del av den vita massan.

När spelades detta in? Är det verkligen inte snö i Tällberg, Dalarna?”, skrev en person.

Stora Luciabluffen i SVT

När årets firande ägde rum på Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås var det likt föregående år förinspelat – och likt föregående år lös snön med sin frånvaro.

Årets inspelning skedde redan i slutet av november. Marion Jernråda, projektledare för Luciamorgon, säger till Hänt Nyheter att ljudet man hör i tv-rutan är inspelat i en kyrka i Göteborg och inte från slottsruinen.

– Ljudkvalitén är svår att garantera utomhus. Vi vill framför allt att musikakterna ska visa sig från sitt rätta jag. Vi vill att det ska vara så bra ljud som möjligt. Blåsinstrument kan till exempel stämma om sig i kyla. Då väljer vi hellre det inspelade ljudet, säger hon.

Luciamorgon i SVT

Luciamorgon i SVT.

Skärmdump/SVT

Estelles och Oscars adventshälsning – urgulliga detaljen!

Därför är Luciamorgon inte direktsänt

I samband med coronapandemin valde SVT att tänka på Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vilket gjorde det svårt att köra direktsändning.

Resultatet föll väl ut och kanalen bestämde sig att fortsätta med upplägget även efter pandemin.

– Det känns som att tittarna förstår varför, att det är tufft att stå ute i en timme och försöka sjunga så bra som möjligt. Det var på grund av pandemin som vi valde att inte direktsända, och det var en bra lösning som vi fortsatte med.

Luciamorgon i SVT

Luciamorgon i SVT.

Skärmdump/SVT

Foto: Skärmdump/SVT