Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tårarna i Nyhetsmorgon – här tar känslorna oväntat över

05 dec, 2023, 06:30 

De starka orden berörde.

Annons

Det blev oväntat känslosamt under måndagens sändning av Nyhetsmorgon, ledd av Soraya Lavasani och Martin Järborg. De gästades nämligen av alkoholterapeuterna Jesper Åberg och Daniel Asp, som är nyktra alkoholister, för att diskutera alkohol under julen.

I slutet överraskade Jesper Åberg vännen Daniel Asp, något som rörde till tårar.

Soraya Lavasanis tuffa tid: ”Lärt mig den hårda vägen”Brand logo
Soraya Lavasanis tuffa tid: ”Lärt mig den hårda vägen”


Alkoholintaget ökar över jul – varningen

Julen och andra stora högtider kan vara en extra tuff tid för den som kämpar med alkoholmissbruk. Under december månad köper vi svenskar nämligen mer alkohol, uppger man i Nyhetsmorgon.

Jesper och Daniel, som driver stödplattformen Beroendesnack berättar att de märker en uppgång i antalet personer som söker hjälp efter julhelgerna:

Annons

– Det är ju mer kanske efter helgerna efter nyår så då brukar vi se en ganska kraftig uppgång för de som söker hjälp.

För den som har ett beroenderelation till alkohol finns det många "triggers" kring jul. Martin Järborg frågar om det finns några tips, på hur man ska förhålla sig:

– Det finns många olika tips men det finns också många faror, brukar vi prata om. Den oskyldiga glöggen till exempel. Jätteoskyldigt 2,2 procent eventuellt, det finns också starka glöggen givetvis, förklarar Jesper Åberg.

– Men bara det där lilla 2,2 procent det är risky business. Den som har det här problemet ska definitivt inte göra det. Det sätter igång en process i beroendepersonens huvud.

Känslosamma stunden i Nyhetsmorgon rör till tårar

I slutet av inslaget har Jesper planerat en överraskning till Daniel Asp som rör honom själv, såväl som Soraya Lavasani till tårar. In kommer nämligen en bukett blommor. Jesper berättar:

Annons

– Det finns jättemånga bra terapeuter. Det finns jättemycket självhjälpsgrupper och allt möjligt, tolvstegsprogram som man kan använda sig av, säger han bland annat i hyllningen.

– En av de finaste grejerna som finns är att man har någon som man har följts åt. Och du tror att jag har glömt bort att du firar 20 års nykterhet? Jag hade aldrig suttit här om jag inte hade haft den turen som jag hade. Att få gå in i behandling, och den första nyktra alkoholisten jag träffade var Daniel.

Hör de fina orden själv nedan:

Foto: TV4

Annons