Tareq Taylor hoppar av – oväntade beskedet från julvärden

Tareq Taylor hoppar av – oväntade beskedet från julvärden

Tareq Taylor har bestämt sig: nu hoppar han av.

Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."
Slå på ljud

Tareq Taylor blir årets julvärd 2021! Han var favorittippad av många, bland annat spelbolagen, ändå verkar SVT:s förfrågan ha kommit som en chock för Tareq själv.

– Jag satt i bilen när jag fick frågan och höll på att köra av vägen. Sedan bröt jag samman, jag tycker det är ett sådant stort hedersuppdrag. Tårarna kom, det var som att trycka på en knapp. Jag var tvungen att lägga på och ringa upp igen, sa Tareq när han presenterades inför pressen i veckan.

Tareq Taylor hoppar av – beskedet från julvärden

Tareq Taylor

Tareq Taylor väljer att hoppa av uppdraget.

Men med julvärdskapet kommer också extra förpliktelser. Bland annat kräver SVT att julvärden tar en paus i eventuella reklamsamarbeten två veckor före och två veckor efter julafton. Public service har en stenhård policy kring reklam och kanalens oberoende ställning gentemot kommersiella aktörer.

Ett samarbete har dock avslutat redan nu. Tidigare i november gick Tareq ut med att han var ny ambassadör för Nescafé Lyx.

Detta var dock inte okontroversiellt. Nescafé ägs av Nestlé, som hamnat i direkt konflikt med Vårdförbundet.

Förbundet har genomfört en bojkott av företaget.

"Anledningen till bojkotten är att Nestlé inte följer den av WHO antagna barnmatskoden. Nestlé marknadsför bröstmjölksersättning i fattiga länder på ett sätt som bidrar till att kvinnor avstår från att amma. Årligen dör ca 1,5 miljoner spädbarn och ytterligare ett antal miljoner blir allvarligt sjuka på grund av att de inte ammas. Anledningen är att vattnet som används till bröstmjölksersättningen ofta är smutsigt och näringsbrist uppstår då ersättningen spädes ut för mycket. I dessa länder är bröstmjölk alltid att föredra", kan man läsa på Vårdförbundets hemsida.

"Lägger det på hyllan"

Nu har Tareq valt att bryta sitt kontrakt.

– Jag förstår problematiken och lägger det här samarbetet på hyllan. Julvärdskapet är viktigt för mig, och jag vill inte att det ska bli smittat, eller kunna ifrågasättas, säger Tareq till Göteborgs-Posten.

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades