Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tareq Taylors egna ord: Därför föll han för 19 år yngre flickvännen

14 maj, 2022, 06:00 
AvAnna von Koch

Tareq Taylor driver inte bara en populär krog i Malmö, är huskock i Stjärnorna på slottet och syns i Trädgårdstider på SVT.
Han släpper också sitt eget vin – och är nykär sin Sofia!

Annons

Den charmige kocken och krögaren Tareq Taylor, 52, har länge varit intresserad av olika sorters drycker. Han tycker därför att det varit otroligt roligt att få laborera med smaker och dofter för att få fram det – enligt honom – ultimata vita vinet – som fått namnet Tareq Riesling.

– Jag är väldigt stolt över vinet och jag plockar fram det i tid och otid, säger en glad och vänlig Tareq till Svensk Damtidning.

Tareq Taylors känslokollaps i tv – tårarna efter orden om dotternBrand logo
Tareq Taylors känslokollaps i tv – tårarna efter orden om dottern

Vinet beskrivs som friskt, rent och stringent med inslag av päron, honungsmelon, vit stenfrukt och mineral. Det passar utmärkt till nordisk mat, som gravlax med hovmästarsås och dillstuvad potatis, men också till ljust kött, vegetariska rätter eller sådana med heta asiatiska toner, berättar han.

Annons

– En sushi med en stark srirachamajo behöver ett vin som möter upp med syra och då kommer en Riesling väl till pass. Mat och dryck lever i symbios med varandra och lyckas man kombinera en maträtt till rätt vin så kan ens sinnen lyftas till helt nya dimensioner.

Speciella lukten i Tareq Taylors vin

Förutom vita vinbär, krusbär, fläder och tropiska frukter som persika och ananas så har vinet en något otippad doft…

– Ja, det finns lite av den där petroleumtonen i bakgrunden, lite cykeldäck, säger Tareq och skrattar. Alla Riesling har en petroleumdoft, men beroende på hur gammalt vinet är kan den vara mer eller mindre utvecklad. I äldre viner kan doften vara mer dominant, vilket gör att den är svår att matcha med mat. Men i en ung Riesling, som denna, så är doften mer i bakgrunden. Mitt vin doftar mer av svensk sommar!

Tareq Taylor på releasefesten för sitt nya vin.

Rieslingvin har länge varit en favorit hos tv-kocken. Han tycker därför att det är extra roligt att ha fått tagit fram ett sådant hos ett av Tysklands äldsta och mest prestigefulla vinhus i vindistriktet Rheingau. Tareq har varit delaktig i hela processen, inte bara satt en etikett på ett redan existerande flaska och är mycket nöjd med resultatet. Vinet finns som ordervara på Systembolaget och kommer även att serveras på hans krog Kockeriet i Malmö.

Annons

På vinflaskans etikett finns en sköldpadda, vilket inte är någon slump. För 27 år sedan var Tareq på Hawaii och surfade. Varje dag under flera månader kom det fram havssköldpaddor. De tittade på honom och simmade sedan i väg. När Tareq berättade det för den hawaiianska kvinnan, där han bodde, sa hon att sköldpaddan var hans skyddshelgon. När han sedan besökte en marknad gav en försäljare honom en snidad halvsköldpadda och sa att han skulle ha den.

– Jag bar det som ett halsband i många år och kände att sköldpaddan beskyddade mig på något sätt. Jag kan nog många gånger känna att jag har upplevt en närvaro, en känsla av att jag ska gå antingen åt höger eller vänster, bromsa eller gasa, säger han.

Tareq Taylor om Atlanten-resan: ”Var aldrig rädd”

När Tareq seglade över Atlanten med ett gäng kändisar i tv-programmet Över Atlanten på Kanal 5, 2020, dök åter havssköldpaddor upp runt båten. Tareq berättade om dess betydelse för de övriga i besättningen och kände starkt att allt skulle gå bra.

Annons

– Jag var aldrig rädd på den resan och det blev en fantastisk seglats.

Nyligen hölls en releasefest för vinet på fashionabla Bank Hotells cocktailbar Le Hibou i Stockholm och då berättade Tareq om hans speciella relation till sköldpaddor.

Sofia Ståhl, känd som PT-Fia, jobbade ihop med Tareq Taylor redan 2019. Men det var i höstas de blev ett kärlekspar.

Nya kärleken: Träningsprofilen Sofia Ståhl

På den kändistäta tillställningen visade Tareq och flickvännen Sofia Ståhl, 33, känd som PT-Fia också upp sin kärlek för första gången.

De stod tätt tillsammans och strålade av lycka och berättade för Aftonbladet att de var väldigt kära och att de har det bra tillsammans. Tareq och Sofia möttes första gången när de ledde tv-programmet Lyckomaten tillsammans på SVT, 2019, men blev ett par först i höstas.

– Jag är väldigt tacksam för Sofia. Hon är genuin, enkel och ärlig och sprider mycket glädje omkring sig. Det är oerhört viktigt med folk som vågar vara de dem är och som står upp för det.

Fakta

Född: 30 juli 1969 i Malmö

Bor: I lägenhet i Malmö

Familj: Dottern Ellen, 18, flickvännen Sofia Ståhl, 33, samt dvärgpinschern Bruno

Gör: Kock, krögare, och programledare

Aktuell: Med det vita vinet Tareq Riesling, i Trädgårdstider på SVT

Annons