Teemu Selänne och livsförändringen efter tragedin

Teemu Selänne

Teemu Selänne har varit med om en stor tragedi. Nu har hans liv förändrats.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 2?
Slå på ljud

Teemu Selänne är en levande legend inom finsk hockey. Han hjälpte de finska lejonen, Leijonat, att spela hem hela fyra OS-medaljer. Sin klubbkarriär tillbringade han till största delen i i NHL-laget Anaheim Ducks, där han gjorde totalt 13 säsonger. För sina framgångar blev han sedermera invald i NHL:s Hall of Fame.

Men Teemu engagerar för mer än sitt hockeyspel. Det såg man när hans mamma tragiskt gick bort 2018, efter ett rutiningrepp.

Teemu Selänne i sorg efter tragedin

Teemu Selänne

Teemu Selänne är oerhört populär i Finland.

Då skrev Teemu öppet om sorgen på Instagram.

"De senaste dagarna har varit de tuffaste i mitt liv, det går inte att beskriva med ord, att förlora en närstående är så hemskt, men att förlora sin mamma är ännu hemskare", skrev Teemu då.

Komplikationerna uppstod när Teemus mamma Liisa skulle sätta in en knäprotes.

"Det skulle ge dig mer lycka i livet, men istället tog det dig ifrån oss", skrev Teemu

"Jag är så stolt över dig och jag älskar dig så mycket och jag kommer att sakna dig varenda sekunder som återstår av mitt liv, tills vi ses igen."

För Teemu har sorgen också kommit med en insikt: hur det viktigt det är att njuta av och befinna sig i nuet.

Det kan man ana sig till i en intervju från 2019, då Teemu berättar om hur han klarade av omställningen som kom i och med att han slutade spela hockey.

– Jag brukade säga att min dröm var att gå upp på morgonen, öppna gardinen, det är varmt ute och så får jag bestämma mig vad jag ska göra. Jag kan surfa, spela tennis, spela golf, sedan köra bil i två timmar och åka skidor. Det går inte att slå, sa Teemu i intervjun.

– Jag levde efter någon annans klocka i trettio år. Folk fattar inte hur disciplinerat hockeyproffs lever. Jag tränade mycket när jag blev äldre, och var nervös över att jag inte gjorde tillräckligt. Till och med på semestrarna satt jag och tänkte på träningen.