Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tenori - stjärnans svåra skada
förändrade hans liv för alltid

26 feb, 2022, 01:00 
https://image.svenskdam.se/image-7273048?imageId=7273048&width=1320&height=1320&cropw=60.61&croph=52.24&x=28.57&y=9.36
Lars Johansson
Tenori-stjärnan Alexander Grove, 43, skadade sig svår.
Det förändrade hans liv för alltid.
– I åtta veckor var jag fast, berättar operasångaren för Leva & Bo.
Annons
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!Brand logo
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!

Tenori tänker ni – vilka är det?

Jo, en veritabel supergrupp.

Två storstjärnor från operans värld som nu tävlar i Melodifestivalen med "La Stella". Höga toner i kombination med medryckande pop.

Kalle Leander, 40, är den svenska stjärnan som bland annat gjort huvudrollen i "Chess" och har en rad andra hyllade roller bakom sig. Bland annat på Kungliga operan, Folkoperan och Göteborgsoperan.

Vid sin sida när eldregnet faller från LED-skärmen och stjärnan lyser som starkast bakom honom har han engelsmannen Alexander Grove.

– Jag träffade min andra hälft Louise (Sjöstedt). Vi möttes på scenen i Manchester 2004 eller 2005, där vi hade huvudrollerna i operetten ”Wiener Blut”. Vi tänkte testa att bo i Tyskland, som har 20, 25 operahus. På vägen dit kom vi till Göteborg. Inför vår provsjungningsturné skulle vi studera med Louises pappa, som är sångare på Göteborgsoperan, berättar den brittiske estradören för Leva & Bo.

Annons

Alexander Grove skadades svårt under midsommarlek

Men som livet tenderar göra, det hela tog en vändning varken han eller kärleken kunde förutspå.

– På midsommar var vi på en fest i Borås och I broke my foot playing brännboll. I åtta veckor var jag fast och kunde inte åka tillbaka till England där jag hade kontrakt. I stället fick jag en agent i Stockholm. Direkt efter att gipset tagits av debuterade jag som prinsen i ”Askungen” på Malmöoperan, fortsätter Alexander Grove.

Tenori består av operastjärnorna Kalle Leander och Alexander Grove.

Nu bor han, Louise Sjöstedt, 44, och sonen Oliver, 10, i Ale, utanför Göteborg:

– Louise och jag tittade på hus nära Landvetter. För mig var det mycket, mycket skog. Då körde vi norrut i stället och kom till Bohus fästning, där landskapet var mer öppet och det fanns en älv. I Ale hittade vi ett gammalt sommarhus på över 200 kvadrat byggt 1943. Från balkongen har vi utsikt över Göta älv. Trädgården på 1 600 kvadrat är fantastisk med sol klockan 8 till 22. Här finns äppel-, päron- och plommonträd, körsbär och björnbär. När vi gick med trimmern hittade vi en tre meter djup och åtta meter lång damm med salamandrar.

Annons

Alexander Groves son Oliver jättepeppad

Och peppen inför Melodifestivalen kunde inte vara större.

– Fantastiskt! Jag är så tacksam. I den klassiska världen tävlar vi hela tiden. Jag har sjungit på stora arenor för 35 000 personer, för mig är det ganska vanligt. Jag hade ingen aning om vad Mello var innan jag kom till Sverige och vår son Oliver föddes. Han är tio år nu och jättepeppad. Han älskar vår låt ”La stella”, säger Alexander Grove till Leva & Bo.

Hans duo-kompis Kalle Leander:

– Väldigt roligt och spännande. Det känns helt logiskt att vara med i Melodifestivalen med Tenori. Vi vill få ut vår konstform till folket och ”La stella” är klassisk mello operacrossover extra allt.

Annons