Theoz stora skandal i Melodifestivalen – fick SVT att rasa

<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Theoz stora skandal i Melodifestivalen – fick SVT</font></font></font> att rasa

En rutinerad 17-åring är vad Theoz är. Kommer han ta hem hela Melodifestivalen med sin "Mer av dig"?

Theoz, Theodor Halvarsson, var bara tolv år när han ställde till med stor skandal i Melodifestivalen.
Efter fjolårets sjundeplats i finalen gör sångaren nu comeback – en av kompositörerna bakom "Mer av dig" är svårt brännskadade schlagerveteranen Axel Schylström.
– Det är en fartfylld svensk låt precis som förra gången, men jag skulle säga att den är bättre än förra gången, säger 17-åringen till SVT.

2022 var verkligen Theoz år.

Artisten blev ett namn på allas läppar då han via semifinal (Tidigare "Andra chansen") gick till final i Melodifestivalen och där placerade sig sjua med "Som du vill".

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!
0:36

Efter reklamen: SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

(0:36)

Slå på ljud

Schlagerbidraget bet sig länge fast på Spotifys lista över de tio mest spelade låtarna och Theoz bjöds åter igen in till den stora Diggiloo-turnén.

Men egentligen har det ju alltid flutit på bra för Linköpingssonen.

Redan 2020 stod Theoz på scenen i Lasse Holms rikstäckande hitresa och samma år medverkade den då 14-årige sångaren i filmen "Rymdresan" mot bland andra Robert Gustafsson. 2021 gästades "Lotta på Liseberg".

Allt började i augusti 2016 när Theoz bara elva år gammal la ut videor på dåvarande Musical.ly, numera TikTok.

Theoz slutade sju när han tävlade i Melodifestivalen förra året.

Theoz i fjolårets Melodifestivalen där han slutade på en sjunde plats.

TT

Theoz har fler än två miljoner följare på sociala medier

Hans dansande och mimande gick hem. På mindre än ett år fick Theoz sanslösa närmare två miljoner följare.

Vid en medverkan i Viktor Frisks Youtubekanal lärde han stjärnan att shuffla, en slags dans.

Resten är historia.

Viktor Frisk och Samir Badrans kuppade 2018 in tolvåringen i Melodifestivalen när de tävlade med sitt bidrag, döpt till just "Shuffla".

Genom att ha med Theoz i numret och projicera upp hans namn och logga på den stora LED-skärmen hoppades duon kunna ragga röster bland de absolut yngsta framför tv-apparaterna.

Tricket gick hem, men ledde till en rejäl skandal.

Anders Lundins svåra beslut med frun Kerstin – efter 20 år

SVT såg rött och tvingade Samir och Viktor att göra om numret inför finalen. Theoz namn blurrades, för att sedan tas bort helt.

"När det gäller deltävlingen är vår bedömning att den korta sekund som loggan exponerades i bakgrunden inte var tillräckligt lång för en åtgärd men för säkerhets skull kommer vi att blurra den", skrev SVT:s projektledare Anette Helenius i ett sms till Expressen.

Men det slutade inte där. Efter diskussioner med skivbolaget Warner bestämde SVT sig för att göra ett ännu större ingrepp i numret.

"Vi tar även bort Theoz namn i stora bokstäver över alla skärmar bara för att vara på den säkra sidan även om det inte är en logga".

Men det är historia nu.

Axel Schylström brännskadades svårt då han klättrade upp på ett tågtak. Nu har han än en gång skrivit Theoz Melodifestivalen-bidrag. Vecka fyra tävlar han själv också. Foto: Instagram

Theoz låtskrivare brännskadades svårt

Theoz börjar bli varm i schlagerkläderna och medverkar nu alltså för andra gången i Melodifestivalen.

Precis som ifjol heter en av låtskrivarna till hans bidrag Axel Schylström. Övriga kompositörer är Jakob Redtzer, Peter Boström och Thomas G:son.

Axel Schylström, som även själv tävlar i år med ”Gorgeous” i deltävling fyra, brännskadades svårt 2012 då han klättrade upp på ett tågtak och fick 16 000 volt genom kroppen.

Mirakulöst överlevde han, men priset blev högt.

Livet efter olyckan blev en kamp för att komma tillbaka till livet. Operationerna har under åren avlöst varandra.

”7 veckor senare är gips, spikar och kryckor borta. Och operation nummer typ 250 000 är avklarad”, har han berättat på Instagram.

– Det har med min olycka för länge sedan att göra. Jag har haft problem med foten länge och det har bara blivit värre och värre. Därför har en operation varit oundviklig.

Kanske möts Theoz och Axel Schylström vid den stora Melodifestivalen-finalen i Friends arena. Det återstår att se.