Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Thomas Ravelli hjälte i dödsdrama på barnkalas

30 aug, 2022, 09:43 
Thomas Ravelli och Catherine Ravelli

Fotbollslegendaren agerade direkt!

Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Thomas Ravelli, 63, hade vaknat i ett sömndrucket tillstånd och bestämde sig för att stanna hemma när frun och dottern gick ut för att springa. I stället tog han en ensampromenad lite senare på dagen.

Tidpunkten var ovanlig, promenadstakten snabb och när han skulle tillbaka till sitt hus i Mölnlycke tog han en helt annan väg än vad han brukar. Då såg han en cyklist i en korsning som skrek efter en hjärtstartare.

– Jag fattade inte riktigt vad som hände, men uppfattade ordet hjärtstartare. Jag skrek efter honom var det fanns och ringde frun att springa ut med den, utan att jag riktigt fattat vad det handlat om, säger Thomas Ravelli till Aftonbladet.

Ravelli: ”Låg på altanen utan livstecken”

En äldre man hade fallit ihop och drabbats av ett hjärtstopp på ett barnkalas i närheten. När Thomas Ravelli kom dit var mannens tillstånd mycket allvarligt.

Annons

– När jag kom dit låg mannen på altanen utan livstecken. En fantastisk tjej som heter Anna Lindewall hade påbörjat hjärt-lugnräddning och tryckte på bröstet som en galning. Tillsammans gav vi mannen stötar med hjärtstartaren varvat med hjärtmassage. En granne var läkare och tog över innan ambulansen kom. Vi fick igång hjärtflimmer, mannen började andas och rossla, säger Thomas Ravelli.

Thomas Ravelli och Catherine Ravelli
Thomas Ravelli med hustrun Catherine Ravelli.

Ravelli tackar slumpen

Fotbollslegendaren är ambassadör för organisationen Hjärtuppropet, som arbetar för att rädda livet på människor som drabbats av hjärtstopp. Han jobbar för att fler ska lära sig hjärt- och lungräddning och att hjärtstartare ska finnas tillgängliga utanför företag och organisationer.

I samband med Ravellis medverkan i Let's Dance 2019 upptäcktes det att han hade två läckande hjärtklaffar, vilket han opererades för 2020.

Annons

Lyckligtvis lyckades fotbollslegendaren och de andra rädda livet på mannen, mycket tack vare att Ravelli den dagen tog en annan promenadväg än vad han brukar göra.

– Slumpen är inte en tillfällighet, det känns väldigt konstigt. Jag gick en ovanlig väg, jag gick fortare än normalt, jag var precis i korsningen när killen cyklade förbi och jag hade en hjärtstartare hemma, säger Thomas Ravelli.

Foto: TT

Annons