Tilde de Paula kritiseras – efter frågorna i direktsändning: "Leker med elden"

Tilde de Paula är i hetluften efter en intervju i Efter fem med en klimatexpert – samtidigt som hon flyger fram och tillbaka till huset på Mallorca.

Slå på ljud


I Alex Schulmans och Sigge Eklunds populära podcast belyser de ofta ämnen som fångar deras uppmärksamhet, och i ett avsnitt som släpptes nyligen är det Tilde de Paula som väcker frågor.

– Jag vill inte bidra till klimatskammande, vem är jag att skamma? Jag var ju i Italien för bara någon vecka sedan, säger Alex.

Alex berättar att han kollat på Efter fem med Tilde i spetsen, ett avsnitt då programmet behandlar klimatkrisen.

"Jag måste säga att när den här klimatrapporten kom, jag tyckte det kändes som att någon bara la ett stort stenblock över huvudet på mig", säger Tilde till Johan Kuylenstierna, ordförande för det Klimatpolitiska Rådet.

Alex Schulman om Tilde de Paulas agerande i Efter fem

Alex går in på att Tilde blir personlig.

– Hon vill ju berätta här att hon fick klimatångest. Hon använder ju sig själv då som instrument när hon till slut frågar, vad kan jag göra? säger Alex och spelar upp ett klipp från Efter fem när Tilde frågar:

"Vad kan jag göra för att känna att jag gör allt jag kan på individnivå för att lämna en bättre värld ifrån mig?".

Enligt Alex kändes det då som att Tilde redan visste svaret – bilen, börsen, biffen – resandet, ätandet och hur man placerar sina pengar.

"Jag känner mig i alla fall inspirerad att ta tag i det här", avslutar Tilde.

Alex Schulman och Sigge Eklunds kritik mot Tilde de Paula

Kritiken som Alex lyfter fram är att han fått nys om att Tilde äger ett hus på Mallorca, och kommer tvingas flygpendla en hel del mellan studion och Spanienhuset under hösten.

– Jag tycker hon ska kunna får resa hur hon vill och samtidigt vara programledare för ett sånt här program och intervjua någon om klimatkrisen, men det är HON som tar det till individnivå, säger Alex i podcasten varpå Sigge svarar:

– Fan vad hon leker med elden här, om det nu är som du säger att hon är medveten om att hon kommer pendla till ett annat land hela hösten, ändå tjatar gång på gång, vad kan JAG göra, det är liksom nästan någon slags dödsdrift ju.

Sigge fortsätter:

– Eller är frågorna något slags uttryck för nervositet, att hon blir skit orolig när hon pratar med honom. Och det som kommer fram här är fragment av någon inre röst som säger: "Vad kan jag göra för att kompensera för de 42 flygresorna fram och tillbaka till Sydeuropa som jag har inplanerat den närmsta sex veckorna."

Foto: TT

LÄS MER: Tilde de Paula Eby försvinner helt från tv-rutan – tittarna i sorg

LÄS MER: Yngre hustrun ville skilja sig från Dan Ekborg – bisarra historien

LÄS MER: Soldoktorn med chockbeskedet – blir inget bröllop med Lotta Engberg