Tina Nordstöm är tillbaka i Hela Sverige bakar i TV4

Tina Nordström 23

Populära programmet "Hela Sverige bakar" är tillbaka i tv4. I rollen som programledare står Tina på deltagarnas sida och kan ge de tävlande små tips.– Jag tycker att det är kul att coacha och peppa dem.

Det finns ingen mer perfekt plats för inspelningen av “Hela Sverige bakar” än Taxinge slott, det berömda “Kakslottet” med alla sina fantastiska tårtor och bakverk att frestas av i caféet. Slottet ligger vackert vid Mälaren i närheten av idylliska Mariefred. Programledare är folkkära kocken Tina Nordström och skådespelaren Johan Östling, som vann “Hela kändis-Sverige bakar” 2017.

Birgitta-och-Johan

Som vanligt består juryn av Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg. Tina upptäcktes av TV4 då hon var med i tävlingen “Årets mästerkock” år 2000. Hon blev rekryterad och gjorde programmet “Mat” under sju säsonger. Samtidigt blev hon “Mat-Tina” med hela svenska folket. Sedan har det rullat på med flera tv-program, kokböcker och en kollektion av textilier och produkter för köket och matbordet. Hon lanserar flera egna viner.

Tina Nordström

I rollen som programledare står Tina på deltagarnas sida och kan ge de tävlande små tips.

– Jag tycker att det är kul att coacha och peppa dem.

Satt i frysen

Hon har en energi som smittar av sig.– Det är ett tempo i tävlingen som är roligt.Inspelningen av “Hela Sverige Bakar” började redan i maj och vädret var växlande. Under de varmaste sommardagarna var det nästan obegripligt hett med stekande sol och starka strålkastare som kamerateamet riktade mot de medverkande i bakprogrammet.– Jag satt i frysen för att det var så varmt. Faktum är att jag fastnade där inne, den var rymlig och svalkande och jag ville inte gå ut därifrån, berättar Tina och skrattar.Här är alla vinnare i Let’s Dance – återupplev deras finaldanserLäs mer

Tina Nordstrom 45

Andra dagar var det regnigt och kallt. Tina minns hur hon huttrade och frös i sin tunna sommarklänning.

– Det har varit rikigt kallt. Då satte jag på mig de tjockaste strumporna i mina höga klackar och såg till att inte fötterna blev filmade! Jag finner fortfarande en stor lust i allt jag gör. Vi får ju ny teknik hela tiden, bättre ugnar, bättre spritsar. Man kan göra enormt mycket mer än tidigare.

Tina Nordström

Är det talang eller erfarenhet som gör en person duktig på att laga mat?

– I den nya generationen som kommer nu är många helt självlärda. De har lärt sig på nätet, men de har alla en dröm om att förändra och skapa nytt. Sedan finns det vissa som har mer fallenhet än andra. Man ser rätt så fort vem som har en riktig talang.

Tina älskade farmors mat

Tina Nordström har själv en gedigen bakgrund. Föräldrarna var krögare och hade sin restaurang i Ramlösa-parkens Wärdshus i Helsingborg, där hon fortfarande bor. Ofta var Tina hemma hos sin farmor och farfar, som bodde strax intill värdshuset. Där fick hon som barn äta vad hon tyckte var helt underbar vanlig mat som kontrast till pappans eleganta rätter med vuxensmak. Genom att arbeta på bra restauranger fick hon en trygg och stabil yrkesgrund att stå på.Det har blivit en hel del pendlande mellan Taxinge och Helsingborg denna sommar. Tina stormtrivs i sin hemstad och skulle aldrig vilja flytta till Stockholm trots alla engagemang där.– När jag sätter mig på planet hem, drar jag en lättnandens suck faktiskt.Så gjorde prins Carl Philip en hjälteinsats vid Årets Kock 2018Läs mer

Tina-Nordstrom-gifter-sig

Hon gifte sig 2011 med sin kärlek från skoltiden, Martin Holmqvist. De har två barn tillsammans, Elise och Albert, tio och tretton år. Ibland ber barnen henne om att bara göra mackor som andra mammor.

– Jag kan inte hjälpa det, men även då går jag all in och serverar ett smörgåsbord med en massa olika såser och annat. Vi har ett vinterställe. Det är där jag brukar laga kroppkakor, en helt annan repertoar än annars. Jag lagar mat på semestern också. Jag tröttnar aldrig.

Motion är en ventil för Tina

Vågar vännerna bjuda hem dig på middag?

– Absolut! Annars hade jag inte haft några vänner kvar. Jag tycker så mycket om att laga mat att jag gärna gör det hos dem också. Då hjälper alla till, tar ett glas vin under tiden, och det blir alltid trevligt.

Familjen sportar en hel del.

– Jag har alltid tränat. Det har varit min ventil. Man sover bra, och det rensar huvudet.

Hunden Bonnie, en springer spaniel, är med överallt, även i tv. Att Tina Nordström inte ägnar fritiden åt kakor och bakelser som i programmet märks, speciellt när hon vann den fysiskt ansträngande tävlingen “Let´s dance”.

Tina Nordstrom

Skåne är hemma för Tina och trots alla engagemang i den kungliga huvudstaden har hon inte velat flytta till Stockholm. I somras var det många resor och mycket pendlande.

– Så länge jag inte bor på hotell känns det som om jag är ledig.

I höst händer det en hel del för Tina Nordström, som flyttat arbetsplatsen från artonhundratalsvillan, som hon hyrde, mitt i Ramlösaparken i Helsingborg. Till en gammal spisfabrik i Ödåkra på andra sidan Helsingborg har hon nu flyttat över sin verksamhet. Här har en studio byggts med ett jättestort kök och med den läckra, orangefärgade spisen i centrum tillsammans med hennes berömda pepparkvarn.

Tina Nordström

Med sin kunskap och breda erfarenhet vill hon använda till att inspirera andra. Hon är noga med att man ska glömma alla tråkiga måsten och regler som förstör det roliga i köket. Det finns ju ett enormt intresse kring matlagning i dag.

– Och mat är ju jättegott! säger Tina och spricker upp i sitt härliga leende.

Foto TV4, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: