Tittarilska mot SVT efter nya julkalendern: "Skandal!" "

Karin Törnblom/TT

Kritikstorm mot SVT efter nya julkalendern som präglas av stöld.

Slå på ljud

Den första december hade julkalendern premiär, i vanlig ordning. I år heter den ”En hederlig jul med Knyckertz” där tittarna får följa familjen Knyckertz som i SVT:s tablå beskrivs som ”en stolt bovfamilj sedan generationer”.

SVT har levererat flera tittarsuccéer i juletider, som ”Sunes jul”, ”Mysteriet på Greveholm” och "Pelle Svanslös". Men i år präglas julkalendern av ett tema som många menar inte är lämpligt för barn – kriminalitet.

”Just den här julen finns en chans att hela familjen ska få fira jul tillsammans, om ingen hittar på något dumt och åker in i finkan förstås. När en stor och ovärderlig julstjärna ska ställas ut i domkyrkan blir Ture nervös: Hur ska mamma Fia och pappa Bove kunna hålla fingrarna i styr så här dagarna före jul?”, skriver SVT i programbeskrivningen.

SVT om kriminaliteten i nya julkalendern

I rutan syns många välkända ansikten.i David Sundin och Gizem Erdogan spelar föräldrar till barnen som spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Och det aktuella temat har diskuterats av såväl produktionen som skådespelarna.

– Eftersom det handlar om att gå över gränser så kommer man nära brännande moraliska frågor, säger manusförfattaren Anders Sparring till Kulturnyheterna på SVT och fortsätter:

– Min ambition är absolut inte att slå ett slag för det kriminella livet – snarare tvärtom, säger Sparring.

Tittarnas kritik mot SVT och julkalendern

Årligen är julkalendern efterlängtad av både stora och små. I år sågs premiäravsnittet av en rekordpublik. Nära en miljon satte i gång avsnittet på SVT play, samtidigt som 1, 9666 miljoner bänkade sig i tv-sofforna.

Men trots att flera tycker att den verkar lovande, är det också många som menar att familjens behov av att stjäla är ett dåligt budskap till alla barn.

På sociala medier har kritikstormen mot kanalen varit enorm. På flera sidor följer kritiska kommentarer i samma spår:

”Urdålig hur kan man visa en kalender som går ut på att man ska sno det blir tummen ner”

”Tycker att vi läser om kriminalitet tillräckligt. Så varför visa det i en adventskalender. Skandal!”

”Hur kan man bara komma på en sådan idé och lära barn att knycka saker”

”Det kommer nog att visa sig på slutet att det inte är ok”

Foto: TT

LÄS MER: Starka reaktioner på årets julkalender: "Går över gränser"

LÄS MER: Kändiskvinnan är Tareq Taylors nya kärlek – har jobbat ihop!

LÄS MER: Årets julkalender väcker ilska – SVT tvingas ändra detaljen