Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Tittarna rasar efter inslaget i Efter Fem: "En skandal"

02 nov, 2022, 11:30 
AvIbraheem Alsalman

Gårdagens inslag om A-traktorer har väckt känslor, minst sagt!

Annons
Här är profilerna i "Efter fem"Brand logo
Här är profilerna i "Efter fem"

Debatten om A-traktorer har varit på tapeten de senaste veckorna. Detta efter flera dödsfall och kraftigt ökning av svåra olyckor.

Förra året skedde det 368 olyckor, jämfört med till exempel 2016, då skedde det 109 olyckor.

Nu ska kraven på att köra A-traktorer skärpas. Det meddelade Transportstyrelsen under tisdagen efter att ha gjort en grundlig utredning.

Det ska bland annat vara krav på en person per säte, krav på vinterdäck och obligatorisk bältesanvändning.

I tisdagens Efter Fem var TV4:s reporter Marcus Noterius på plats i centrala Östersund för att prata om några ungdomar för att fråga om vad de tyckte om de skärpa kraven.

Tittarna rasar efter inslaget i Efter Fem: "En skandal"

I tisdagens Efter Fem var TV4:s reporter Marcus Noterius på plats i centrala Östersund för att fråga ungdomarna vad de tycker om de skärpa kraven.

Annons

– Många förslag är skitbra, speciellt det med vinterdäcken. Jag tycker att jag kör säkert och tänker att man håller sig åt sidan och inte vara i vägen för andra bilar. Jag tycker inte att vi är trafikfara för andra trafikanter, säger Moa Emilsson, A-traktorägare i Efter Fem.

– Att de pratar om hastigheten och bälteskrav, då tycker jag att man bör höja hastigheten från 30 till 45 för moppebilar och moppar. De flesta olyckorna har varit med de som trimmar epor( ett annat ord för A-traktorer) och att man inte har haft bälte och flera personer i bilen, säger kompisen Thea Öjst Björklund.

Inslaget i Nyhetsmorgon har väckt starka känslor och i kommentarsfältet har flera personer reagerat med ilska över Transportstyrelsens förslag.

"Dessa "förslag" borde ju vara en självklarhet redan, att de inte är det är en skandal!! Sedan borde man införa vilka fordon som får byggas om till A-traktorer. Jag vill inte se en 15 åring bakom ratten på en ombyggd lastbil!Dessutom, låt de köra på vägar där maxhastigheten är 70", skriver en person.

"Enkelt...förbjud a traktorer att åka på 90 vägar. Det finns alltid andra vägar att ta sig fram", konstaterar en annan kort och koncist.

Annons