Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tjuren Ferdinand bortplockat från Kalle Ankas jul – sanningen bakom beslutet

14 dec, 2022, 19:00 
Indra Nordemar

Tittarna vill se Tjuren Ferdinand i Kalle Ankas jul.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Se nya trailern för SVT:s julkalender ”Kronprinsen som försvann” här!Brand logo
Se nya trailern för SVT:s julkalender ”Kronprinsen som försvann” här!

I över 60 år har Kalle Ankas jul varit en tradition för miljontals svenskar. Den allra första som tände ljuset och önskade tittarna en god jul var Bengt Feldreich, det var 1960. Men sedan dess har det hänt mycket.

Julvärdarna byts ut och inslagen likaså. Programmet har blivit modernare och uppdateras mer eller mindre årligen. Men alla förändringar uppskattas inte.

När Tjuren Ferdinand inte dök upp i tv-rutan runt tresnåret på julafton ledde det till en tittarstorm mot SVT.

Filmerna som försvunnit från Kalle Ankas Jul

I sju år var det samma filmer som visades i Kalles jul. Men 1967 skedde den första förändringen sedan Sverigepremiären. Då försvann Kalles ”Nötkriget”, som ansågs vara för våldsam för barn, och ersattes i stället med ”Plutos julgran”.

Annons

Storfavoriter som Djungelboken och Askungen har kommit och gått. Djungelboken plockades bort 1970 men kom tillbaka 1977, och har sedan dess varit med. Askungen syntes inte till under sju Kalle Ankas jul, men 1979 dök filmen upp igen och är nu med i en kortare version.

SVT får många gånger klagomål på vilka filmer som är med och inte. Men när Tjuren Ferdinand lös med sin frånvaro haglade kritiska åsikter in.

Miljontals svenskar bänkar sig framför Kalles Ankas Jul årligen – och många vill se Ferdinand.

Ilskan när Ferdinand plockades bort – inte SVT:s fel

Ferdinand blev en del av Kalles jul 1971, men 1984 plockades han bort. Filmen ansågs vara för långtråkig och blev utbytt mot Fula ankungen – vilket inte uppskattades av tittarna.

Efter kritikstormen kom Ferdinand därför tillbaka året därpå, och nu har tjuren ett stående inslag.

Annons

Men det många kanske inte har koll på är att förändringarna i Kalles Ankas jul inte är SVT att skylla. Det är inte de som sköter programmet, de sänder det bara.

Kalle Ankas jul sänds i 40 länder och klipps av Disney, och det är alltså de som bestämmer vad som ska läggas till och tas bort.

– Vi var lite oroliga om det var något om skulle förändras i år, men det är inget nytt. Det är två nya filmer som visas kort i slutet som det brukar vara och inget har förändrats, sa SVT:s inköpschef Stephen Mowbray för två år sedan till Expressen.

Foto: SVT

Annons