Tomas Ledins oväntade besked: "Lägger av"

27 maj, 2022, 09:05 
AvSimon Holm Stålhand
Tomas Ledin.

Tomas Ledins beslut chockerade alla!

Annons

Med låtar så som Vi är på gång, Sommartider och En del av mitt hjärta så har Tomas Ledin, 70, blivit en av Sveriges mest folkkära artister. Under våren firade Tomas Ledin 50 år som artist med en storslagen konsert på Avicii arena.

Men det har inte alltid varit en självklarhet att det skulle bli på det sättet.

Tomas Ledin fick nämligen en minst sagt tuff konkurrens i början av sin långa musikkarriär. När Ledin släppte sitt första album, Restless Mind under 1972 så var konkurrensen ingen mindre än Ted Gärdestad.

I Tomas Andersson Wijs podcast ”Hundåren” berättar Tomas Ledin öppenhjärtligt om den tuffa tiden i starten av hans karriär.

– Jag minns hur jag stod bak på scen, gömd där bak, och tittade på Ted. Plötsligt var det 5000 till 6000 pers. När jag lirade var det 500 till 600. Jag stod och tittade verkligen: Hur går det till? Hur funkar det här?, säger han i podcasten.

Tomas Ledin
Tomas Ledin.

Han erkänner även att det fanns svårhanterliga känslor gentemot konkurrenten.

– Rimligen fanns det någon sorts avundsjuka också.

Annons

Tomas Ledins chockbesked

Men trots den tuffa konkurrensen så blev Tomas Ledin en framgångsrik artist. Men under 1984 så tog det stopp. Rejält.

– Lite som att gå in i väggen, eller om det är en mitt-i-livet-kris.

Under en konsert senare den sommaren meddelade Tomas Ledin något som skulle chocka alla. Något som han senare skulle beskriva som "ett illa genomtänkt beslut".

Hans karriär var över. Tomas Ledin lägger av.

– Jag fick en depression. Men jag kanske var deprimerad redan innan jag slutade. Det där åt på mig, att det inte funkade. Då säger jag att det inte funkade, för det var det internationella som inte funkade. I Sverige kände jag mig ju väldigt uppskattad, säger han och fortsätter:

– Ganska snabbt gick jag in i ett komaläge där jag sov bort dagarna. Jag måste ha varit ohyggligt utarbetad.

Men som tur var så kom Tomas Ledin på bättre tankar och fortsatte sin numera legendariska karriär. Och visst var det tur för oss?!

Annons