Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Tommy Körberg öppnar upp om sista tiden: "Jag vet inte vad jag gör"

26 jun, 2024, 07:00 
Albin Bramstedt
Tommy Körberg.
Tommy Körberg är en oerhört uppskattad artist.Karin Törnblom, TT Nyhetsbyrån
Den senaste tiden har varit annorlunda mot andra år – Tommy Körberg berättar nu om förändringen och problemen.
Annons
Tommy Körbergs nya liv efter sjukdomen – låg i respirator i 4 dagarBrand logo
Tommy Körbergs nya liv efter sjukdomen – låg i respirator i 4 dagar

Han är en av våra helt klart mest framstående artister. Redan som femåring gjorde Tommy Körberg scendebut, redan då kunde man ana att det skulle bli något alldeles speciellt av den lilla pojken från Norsjö församling i Västerbotten.

Han fyller 76 år den fjärde juli och har en oerhört lång och gedigen karriär bakom sig. Bland annat vann han 1969 Melodifestivalen med låten "Judy min vän" och har även varit en av medlemmarna i Benny Anderssons Orkester.

Men hans kanske största hit är låten "Stad i ljus" där Tommy visar upp hela sitt musikaliska register. I låten tar han toner som vilken världsartist som helst hade varit avundsjuk på – han är verkligen ett riktigt superproffs!

Tommy Körberg.
Klassikern "Stad i ljus" ekar fortfarande runtom i Sverige.Cornelia Jönsson

Utöver detta skådespelar han i Astrid Lindgrens film "Ronja Rövardotter" och sjunger även med i några av filmens låter. Dessutom är han med i flertalet musikaler.

Annons

Men nu tar Tommy till orda av en annan anledning – och berättar om förändringarna kring en mycket uppskattad del av livet.

"Det är inte 80-tal längre"

Traditioner är just traditioner för att de firas under konsekventa datum, år efter år, decennium efter decennium. Vi är många som firar jul, nyår och självklart midsommar.

Den sistnämnda traditionen har gjort sig känd runtom i världen. Det finns till och med en amerikansk film som baseras på högtiden.

Nu har Tommy Körberg berättat för Expressen om hans förändrade firande.

– Det var hur lugnt som helst. Vi var i säng före midnatt. Vi såg till och med andra halvlek av fotbollen, Kjell och jag. Resterande sällskap satt ute och pratade, berättar artisten.

Tommy Körberg.
Tommy Körberg firade midsommar.Olle Sporrong/Expressen/TT

Med Kjell syftar han på Kjell Bergkvist.

Han fortsätter:

– Det är inte 80-tal längre.

Men trots att det var förhållandevis lugnt så berättar Tommy att det ändå var fullt med folk på firandet. Tydligen dök det upp runt 300 personer på midsommardansen.

Annons

– Det är ju folk i trakten som kommer, det är inga direkt utomstående. Det var väldigt skojigt. Det var tre fyra ringar som dansade runt, säger han till Expressen.

Berättar om svårigheterna

Det var dessutom väldigt kändistätt.

Utöver Kjell Bergkvist agerade Richard Herrey lekledare och Benny Andersson spelade sedvanligt dragspel. Hans son, Ludvig Andersson, och Körberg själv spelade gitarr. De avslutade med Evert Taubes klassiker ”Calle Schewens vals”.

– Den är skitsvår att spela på gitarr, det är så många ackordbyten, säger Tommy.

Men gitarrspelandet var inte det enda som gäckade artisten. Även en ratatouille som han lagat dagen innan firandet var komplicerad.

– Den gör jag varje år och den smakar olika varje år. Jag vet inte vad jag gör, säger han.

Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT, Cornelia Jönsson, Karin Törnblom, TT Nyhetsbyrån

Annons