Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Tommy Körbergs sista farväl till älskade vännen: ”Har inte orkat”

21 jun, 2023, 12:55 

Tommy Körberg tog ett känslosamt farväl av sin vän.

Annons

Tommy Körberg har en av Sveriges vackraste sångröster och i veckan fick han använda den för något så tufft som att hylla sin avlidne vän och pianist Stefan Nilsson vid dennes begravning.

Tommy Körbergs nya liv efter sjukdomen – låg i respirator i 4 dagarBrand logo
Tommy Körbergs nya liv efter sjukdomen – låg i respirator i 4 dagar

Tommy och Stefan träffades på Dramaten 1977 och var sedan dess nära vänner. Stefan komponerade musik till film och tv och har bland annat skrivit låten "Gabriellas sång", som blev en stor hit efter filmen "Så som i himmelen".

I många år var han också Tommy Körbergs konsertpianist som följde med honom på turnéer och konserter runt om i landet.

I mars månad i år gick Stefan ut med att han led av ALS och inte hade långt kvar. Då bestämde sig vännerna och kollegorna Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Benny Andersson med flera att sätta upp en hyllningskonsert i hans ära.

Annons

– När vi gjorde den där konserten så var Stefan uppe på scenen och spelade och då såg jag att han inte hade så ont. Och när han spelat färdigt så vände han sig mot mig och så säger han: ”Nu kan jag dö”, säger Tommy Körberg till Expressen.

Den svåra sista tiden

Den sista tiden var svår. Stefan Nilsson somnade in bara dagar efter sista mötet med vännen, omringad av sin närmaste familj och frun Lotta Hasselquist Nilsson.

– Han hade så jäkla ont och inga värkmediciner hjälpte, så han var nog glad att han fick gå över kanten, säger Körberg om vännen.

Tommy Körberg får frågan om han sett dokumentären som SVT gjort om Stefans sista tid, men han har inte kommit sig för än.

– Jag ska se den, jag har inte orkat. Jag måste samla mig först, säger Körberg.

Låtvalet till begravningen föll på "Jag hör", skriven av Benny Andersson, en låt som Stefan och hans fru ska ha lyssnat mycket på under deras sista tid tillsammans.

Annons