Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tone Sekelius svåra kamp – anklagas nu för stöld

04 feb, 2023, 03:00 
https://image.svenskdam.se/image-7273048?imageId=7273048&width=1320&height=1320&cropw=60.61&croph=52.24&x=28.57&y=9.36
Lars Johansson
Trots alla framgångar – Tone Sekelius bär på ett stort mörker. Dessutom anklagas hon nu inför Melodifestivalen för plagiat.

Tone Sekelius verkar just nu ha allt – men under ytan finns den stora skräcken.
Inför premiären av Melodifestivalen anklagas hon dessutom för stöld.
– Det finns så många skräckhistorier om vad som kan hända, säger artisten.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Programledare för "Paradise", vinnare av QX-galans pris som Årets hbtq, klar för TV4:s monstersuccé "Let's dance" och femma i fjolårets Melodifestivalen med "My way" (Tävlade där som första transperson någonsin).

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Lägg sedan till en Youtube-kanal med över 300 000 prenumeranter, följ 2000 på Instagram och en Rockbjörnen-nominering som Årets genombrott.

Det går med andra ord bra nu för Tone Sekelius, 25, som 4 februari gör comeback i schlagern i Göteborg med ”Rhythm of my show”.

Men livet är inte alltid en dans på rosor för den hyllade artisten.

När hon 2021 kom ut som transperson var det efter en lång och jobbig resa.

– Ibland vaknade jag upp och var bekväm i mig själv, ibland vaknade jag upp och var absolut inte bekväm med mig själv. Den känslan av att inte vara bekväm växte och växte bara, och sedan blev den så pass stark att jag insåg att jag är trans, har berättat för Aftonbladet.

Annons

– Jag vägrade. Jag tänkte att nej, jag har hittat mig själv, jag tänker inte gå igenom en till fas. Jag pallade inte.

Tone Sekelius hade många svåra år med självskadebeteende innan hon kom ut som transperson.

Tone Sekelius svåra år

Under tonåren mådde Tone Sekelius långt ifrån bra.

- Allt gick åt helvete när jag kom in i puberteten, det var så många tankar, så mycket mörker, jag ville ändra på mig själv, vara någon annan, men fattade inte på vilket sätt. Och när jag mår dåligt så vänder jag allt inåt, mår skit och gräver mig djupare ner och stannar mellan fyra väggar av ångest, har hon berättat för Amelia.

I samband med att Tone Sekelius berättade om att hon var transperson sa artisten och programledaren till Aftonbladet:

– Jag är fortfarande inställd på att jag vill ta det steg för steg. Som transperson blir man så stark påverkad av samhällets bild hur en transperson är och vad man har för mål. Från man till kvinna ska man alltid vilja gå igenom alla operationer, man ska vara så kvinnlig som man bara kan, och allt det där. Jag vill gå på mina samtal med alla läkare och psykologer, och ta det därifrån och bilda min uppfattning om vad jag vill och inte bli påverkad av vad samhället vill att jag ska göra.

Annons

– Det finns så många skräckhistorier om vad som kan hända. Alltifrån dejting till familjen. Det var så mycket nya känslor, jag såg en massa dokumentärer och jag grävde mig djupare och djupare i vad som kan gå fel och försökte kontrollera hur folk kommer att ta emot det här.

Tone Sekelius har tidigare lidit av självskadebeteende. Ätstörningar och perioder då hon skurit sig själv.

– Det är upp och ner. Jag har absolut lärt mig att hantera det. 2021 har varit bra hittills, jag har haft en bra bild av mig själv och varit hoppfull och längtat efter att börja mitt nya liv, har hon sagt till Aftonbladet.

Till Amelia sa Tone Sekelius nyligen angående eventuella operationer:

– När jag kommer ut att göra allt direkt, men sedan insåg jag att man inte måste gå från Ken till Barbie över en natt, så nu försöker jag chilla, känna in och ta en sak i taget. Vad vill jag själv, och vad handlar om att folk förväntar sig att mig som transkvinna? Rösten har jag till exempel fått många kommentarer om, men jag vill inte göra den operationen, för att jag inte längre kan sjunga.

Annons

Även en eventuell kärlek får ta tid. Hormontillskotten gör att lusten så gott som försvinner. Men det handlar även om rädsla.

- Handlar det om sex med en kille är jag rädd för saker som män gör mot transkvinnor, all möjlig skit man hör överallt, och skulle det vara med en tjej skulle jag bli jämförande, för mina kroppskomplex blir mer påtagliga när jag är intim med någon .

Inför deltävlingen i Göteborg rese nu frågetecken kring "Paradise"-programledarens bidrag.
Frågetecken kring Tone Sekelius bidrag

Inför Melodifestivalen 2023 reses nu frågetecken kring Tone Sekelius bidrag ”Rhythm of my show”.

Schlageroraklet Torbjörn Ek på Aftonbladet skriver på sin blogg:

"Jag och Markus (Larsson, krönikör och recensent) har berättat om vad vi tycker om veckans låtar, men nu kan ni själva tjuvlyssna på åtminstone en minut från varje låt.

Annons

SVT har lagt upp minutklippet på sin sajt och då kan ni också göra själva om Tone Sekelius låter "Rhythm of my show" är egen och unik, eller en ripoff av förra årets supersuccé i Eurovision, spanska Chanels "Slomo".

Jag säger att låten är helt säker från att vara en låtstöld. Men det finns mycket tydliga drag, speciellt när Tone Sjunger titelraden, jämför det med Chanels refräng så märker ni ingen inspiration".

Annons