Tony Irvings okända liv – tragedin bakom Let's Dance: "Ville fly"

Tony Irvings okända liv bakom Let's Dance

Tony Irving är idag framgångsrik juryordförande i "Let's dance". Men bakom sig har han en rad tragedier och jobbiga upplevelser.

Tony Irving är idag den lyckligt gifta folkkära juryordföranden i "Let's dance". Men så har det inte alltid varit – bakom sig har han en lång rad av hemligheter, sorger och tragedier.
– Det var väldigt mycket aggression, frustration, säger dansdomaren i "Framgångspodden".
Slå på ljud

Tony Irving, 54, har sedan "Let's dances" intåg i tv-rutan 2006 etablerat sig som programmets hårde men omtyckte juryordförande. Han är navet och konstanten som den direktsända danstävlingen snurrar kring. Privat är han lyckligt gift med sin Alexander Skiöldsparr, 49, och paret bor i Norrtälje.

Men så perfekt har livet inte alltid sett ut för Tony Irving.

När han växte upp i den lilla byn Ainsworth, 14 kilometer från Manchester, i England var homosexualitet klassat som en sjukdom. Barndomen var religiöst präglad och dansdomaren gick i kyrkskola.

Tony Irving insåg som 17-åring fullt ut att han föredrog män framför kvinnor.

Tony Irving med sin stora kärlek Alexander Skiöldsparr.

– Jag kommer ihåg längtan efter att vara hetero. Att vara som min farsa och som andra män. Att få accepteras av andra män och inte ses som mindre värd, säger han i sitt "Sommar i P1"-program.

Tony Irving gifte sig med sin kvinnliga danspartner

Lösningen blev att förneka sina egentliga känslor och gifta med sin kvinnliga danspartner.

– Min första fru, ja, jag har faktiskt gjort detta två gånger, var min dåvarande danspartner. Jag älskade henne, men bara som en bror älskar sin syster. Det fanns en enorm kärlek, men den fysiska relationen var jag inte ett dugg intresserad av.

Tony Irving berättar vidare att de var ett framgångsrikt danspar, men att deras relation var väldigt dålig.

– Hon hade gift sig med mig för att bilda familj och ett liv när danskarriären var över. Men jag ville ju dansa in i graven, säger han i programmet.

Det var inte förrän makarna flyttade till USA som Tony Irving till slut valde att komma ut. Detta efter att hustrun fått nog:

– Du behöver inse att du är bög. För du är värdelös som make till mig, sa hon till mig, berättar juryordföranden vidare.

Tony Irving bröt med sin pappa i samband med att han kom ut som homosexuell. Idag är de dock återförenade.

Jacqueline Christensen

Tony Irving bröt med sin pappa när han kom ut

Inom loppet av bara 24 timmar meddelade Tony Irving sin familj att han skulle skilja sig och att han var homosexuell. Alla uppdämda känslor fick utlopp.

– När jag kom ut så blev det en konflikt. För mig var det en stor synd att vara homosexuell. Dessutom var det delvis olagligt och sågs på som en mentalsjukdom. Det gick emot allting jag trodde på, säger Tony Irving till Leva & Bo och fortsätter:

– Jag ville fly verkligheten här hemma. Jag ville flytta problemet. Jag tänkte att om de inte såg mig så behövde de inte leva med problemet.

Hans mamma Yvonne hade anat hur landet låg, för pappa David kom det som en chock. En chock så stor att far och son bröt kontakten i tre år.

– Om jag ska vara ärlig, ja, jag hade väldigt svårt att förstå det då. Jag hade aldrig träffat en homosexuell person i hela mitt liv, berättar David för Leva & Bo och säger vidare:

– När han först berättade så tänkte jag: "vad ska jag säga till mina vänner?". Skvaller sprider sig fort i en sån här liten by.

Tony Irving tillsammans med övriga medlemmar i "Let's dance"-juryn, Dermot Clemenger och Ann Wilson. Foto: IBL-AOP

Tony Irving misshandlad av pojkvännen

Idag har Tony Irving och pappan hittat tillbaka till varandra och har en bra relation. Men mycket annat har också hunnit hända längs vägen.

Bland annat var juryordföranden under en period fast i ett destruktivt och farligt förhållande. I Framgångspodden berättar han om tiden med en pojkvän som misshandlade honom på grund av oförmågan att acceptera sin egen läggning.

– Det var väldigt mycket aggression, frustration och självhat från hans sida. Jag trodde att jag kunde få honom att acceptera det. Men jag var tvungen att lämna för min egen räddning, säger Tony Irving i podcasten.

– Jag bröt min arm och blev slagen i ansiktet men gick ändå tillbaka. Det var inte på grund av kärleken utan ett behov av att inte misslyckas med det här. Jag hamnade på sjukhus.

Och för femton år sedan upptäckte Tony Irving en stor familjehemlighet. Kompisen som han växt upp tillsammans med var egentligen hans halvbror.

– Han bor i Wales, är präst och sex månader äldre än jag, säger tv-profilen i en intervju med Hänt i veckan.

Tony Irving fick för femton år sedan reda på att han har en okänd halvbror. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Tony Irving har en okänd halvbror

– Vi är uppväxta tillsammans, gick i samma grundskola, gymnasium och umgicks med samma vänner men hade ingen aning om att vi var halvbröder, säger han till tidningen.

Tony Irvings pappa David träffade en kvinna som blev gravid när han bara var 19 år gammal. Lite senare träffade fadern "Let's dance"-domarens mamma.

– De visste om allt, mina farförärldrar också och det gjordes en uppgörelse att hjälpa den första kvinnan på fötter. Hon gifte sig med en gemensam vän, och barnet växte upp och trodde att maken var hans far, men när mamman dog i cancer 40 år senare, berättade hon sanningen, säger Tony Irving till Hänt i veckan.

Själv har dock TV4-stjärnan och hans Alexander Skiöldsparr bestämt att inte skaffa några egna barn.

– Angående barn så har jag och Alexander diskuterat och nej, det handlar om ett ansvarstagande och jag är för gammal. Det skulle inte vara rätt mot barnet, säger han.

Foto: TT, TV4