Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tord Peterson från Änglagård är död – så var sista tiden

13 jan, 2021, 14:55 
Tord Peterson
Tord Peterson, mest känd från filmen Änglagård, är död. Det bekräftar hans familj för Dagens nyheter.
Annons

Videon kunde inte hittas

Tord Peterson blev Ivar Pettersson med hela svenska folket i Änglagård, Colin Nutleys kultfilm. För uppföljaren Änglagård – Andra sommaren, nominerades Tord till en Guldbagge i klassen bästa manliga huvudroll.

Tord Peterson från Änglagård är död

Tord Peterson
Tord Peterson blev 94 år gammal.

Nu har Tord Peterson avlidit vid 94 års ålder. Han somnade in på ett äldreboende i Skåne efter en längre tids sjukdom, rapporter Dagens nyheter.

– Vi känner oss väldigt glada över att ha haft honom hos oss så länge. Han har fyllt våra liv med glädje och en massa kvicka och finurliga upptåg. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade och kommer att sakna honom oerhört mycket, säger dottern Katarina Tordsdotter till DN.

Tord gjorde sin filmdebut redan 1970 med Ann och Eve – de erotiska. Han hade dessförinnan ägnat sig åt teater, och syntes på Teatern i Gamla Stan redan på mitten av 1950-talet. Han var under större delen av sin karriär anställda på olika teatrar, som Stockholms Stadsteater och Folkteatern i Göteborg. Hans sista stora filmroll kom 2010, med Änglagård – tredje gången gillt.

Annons

Han var gift med skådespelaren Ulla Blomstrand, själv känd från tv-klassiker som Raskens och Godnatt, jord.

Dagens nyheter har talat med Helena Bergström, Tords motspelare i Änglagård-filmerna.

– Som skådespelare är Tord en av våra allra största. Jag önskar bara att vi hade fått se honom i fler större roller. Han hade en sån enorm värme, integritet och yrkesskicklighet. Jag vet att han har gjort väldigt mycket för teatern och jobbat stenhårt, men fick tyvärr aldrig det där publika genomslaget eftersom han inte gjorde några stora huvudroller, säger hon.

Annons