Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Totalt haveri bakom kulisserna på programmet – flera flydde kaoset mitt under inspelning

08 okt, 2022, 14:00 
Indra Nordemar

Inspelningen av Kanal 5:s nya satsning Kompani Svan havererade totalt.

Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

I Kanal 5:s nya realitysåpa "Kompani Svan" beger sig tolv kända svenska profiler till Kiruna för sin livs utmaning: Under ledning av Gunde Svan, Mikael Torving och svensk militär, utsätts de för stress, press och stenhård träning.

Men nu vittnar personer i programmets produktion för Aftonbladet om stora säkerhetsbrister, extrem underbemanning, arbetsdagar på 19 timmar och brist på mat.

Flera nyckelpersoner – efter noll gehör från produktionsbolaget Strix – valde därför att hoppa av.

Personalbrist, hunger och elstötar

Det tog bara fem dagar in på den 22 dagar långa inspelningsperioden innan personer med arbetsledarställning valde att tacka för sig.

– Jag upplevde allt som kaosartat. Till slut fick tre personer i inspelningsteamet nog och hoppade av mitt under en inspelningsdag. De lämnade och flög hem direkt dagen efter. Strix försökte få dem att stanna, men det gick inte, säger en person i produktionen till Aftonbladet.

I 22 dagar ställdes kändisarna inför riktigt tuffa prövningar. Foto: Discovery plus

Det underbemannade teamet ska ha förväntats arbeta 30 dagar i sträck under tuffa förhållanden, de med matallergier fick gå hungriga då maten vissa dagar inte hann komma fram, det fanns ingen psykolog och inte heller alltid sjukvårdspersonal till kändisarna som blev skärrade och skadade under många av de hårda prövningarna.

Annons

En ljudtekniker fick elstötar av sin utrustning, då det det inte fanns tid att regnsäkra produktionen. Ja, det rådde totalt haveri, och flera slog larm till Strix, men inget hände.

Kändisarnas tuffa tid i Kompani Svan

Minst sex nyckelpersoner i produktionen valde att fly platsen. Men kändisarna verkar inte ha märkt av tumultet.

– Jag tror inte det. De kan nog ha tänkt att kaoset var en del av hur de skulle uppleva det. Men det blev produktionsstopp en hel dag efter att de dragit.

På Instagram har däremot många av de medverkande delat med sig av sin upplevelse, och alla verkar vara eniga om det var en svår utmaning.

”Blir drillande från tidig morgon till sen kväll och det är tufft. Riktigt tufft! Det är så sinnessjuka utmaningar vi åker på varje dag och skaderisken är gravt stor hela tiden. Galet! Men jag älskar varje minut”, skrev Niclas Wahlgren Instagram under inspelningen.

Niclas Wahlgren var en av deltagarna. Foto: Discovery plus

”Vi drillas av yrkesmilitärer hela dagarna. Än så länge har jag en spricka i revbenet och är helt blåslagen”, skrev Anton Ewald.

Annons

Kanal 5 ställs till svars

När Aftonbladet ställer Strix till svars förnekar de mer eller mindre säkerhetsbristerna, och menar de att det åtgärdade problemen med brist på personal skyndsamt.

”Det ledde i sin tur till att arbetsförhållandena för personalen under en period blev svårare än vi ville, vilket vi beklagar. När vi fick bilden klar för oss vidtog vi åtgärder och stärkte upp med ny personal, vilket snabbt fick bukt med problemen och vi kunde genomföra resten av produktionen på ett planerat sätt”, skriver Strix vd Tesso Akander som del i ett längre meddelande.

Foto: Discovery plus / Kanal 5

Annons