Tragiska beskedet – SVT-legendaren död

14 okt, 2022, 08:10 
AvIbraheem Alsalman
SVT:s sportreporter Janne Lorentzon är död. Nu sörjs han av legendaren Arne Hegerfors!
Annons
Miljonregnet över kungabarnen – så mycket blev vinsten!
Miljonregnet över kungabarnen – så mycket blev vinsten!

SVT har sorg.

Under fredagen kom beskedet att den ikoniska sportreportern Janne Lorentzon har gått bort – 82 år gammal.

Lorentzon började sin karriär som sportreporter på SVT 1969 och blev kvar ända fram till 2005 då han gick i pension.

Under åren har han kommenterat diverse mästerskap så som friidrott och volleyboll. Men det var framför allt med Sportspegeln och Sportnytt han skulle komma att förknippas.

Men Janne Lorentzon är kanske mest känd från sin tid som programledare för två klassiska långkörare – nämligen Sportspegeln och Sportnytt. Även efter pensionen fortsatte han att dyka upp i rutan för de två programmen och sportsändningar.

Under sina sista verksamma år ansvarade han bland annat för de uppskattade målsammandragen från de internationella fotbollsligorna.

Annons

– Han var vänlig. För ett år sedan ringde han plötsligt upp och sa ”bra sportspegel där”. När jag frågade om hur det var sa han bara ”tack tack, ha det bra, hej”. Han var sådan. Han gjorde aldrig någon stor sak av sig själv, säger Sportspegelns nuvarande programledare Mats Nyström till Aftonbladet.

Tragiska beskedet – SVT-legendaren död

Den legendariske kommentatorn Arne Hegerfors jobbade länge med Janne Lorentzon. Han sörjer sin väns bortgång.

– Det är väldigt tråkigt. Han var en god kamrat och någon sorts stabiliserande faktor på redaktionen med sina glada tillrop. Det var mycket ”hördudu, hördududu” kommer jag ihåg, säger Arne och lägger till:

– Han var nöjd med den position han hade. Det verkade inte som att han slogs för några högre positioner utan älskade sport och hade inget emot att jobba med de uppgifter han fick. Och så hade han en väldigt bra radio- och tv-röst, han var bra på att läsa upp nyhetstelegrammen. Det var hans starkaste sida.

Annons

Enligt Expressen drabbades den folkkära sportjournalisten av flera sjukdomar.

Han berättar vidare att den legendariske sportjournalisten under sina sista månader i livet drabbades av flera sjukdomar.

– Han drabbades först av en demenssjukdom, sen fick han bältros. Och för någon vecka sen smittades han av coronaviruset. Så han har varit mycket inne på sjukhuset i Västervik, berättar sonen Jakob Lorentzon till tidningen.

Janne Lorentzon efterlämnar hustrun Ewa, sönerna Jakob, Daniel och barnbarn. Han blev 82 år gammal.

Annons