Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trista beskedet om Björn Borg – orsaken bakom förändringen: ”Det värsta”

30 jun, 2023, 18:20 

Vännen Ingemar Stenmark avslöjar stora skillnaden.

Annons

Ingemar Stenmark beskrevs som den perfekta idolen. Det han gjorde i skidbacken, den ödmjukheten han besatt och de priser han vann bidrog till den närmast felfria bilden av honom.

6 oförglömliga citat av Ingemar Stenmark!Brand logo
6 oförglömliga citat av Ingemar Stenmark!

Själv hade han svårt att känna igen sig i den bilden. Trots att det mesta som skrevs om Ingemar var positivt, kände han själv att det som skrevs om honom inte riktigt stämde överens med verkligheten.

- Den figuren var ju positiv på alla möjliga sätt. Medan jag inte alltid var så positiv. Jag är en normal människa med många brister, sa han i en intervju med Expressen 2002.

Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark beskrevs som den perfekta idrottsmänniskan – en bild han inte helt höll med om.

”Hade tur att Borg var före”

Björn Borg hade inte samma tur. Han lyftes förvisso upp som en hjälte, med idrottsprestationer som ekar vidare än i dag, men det var också en tid där han fick mycket kritik – för både relationer och andra beslut.

Annons

Medan Ingemar lovordades fick Björn kritik. Nu när åren har gått kan den före detta alpinstjärnan känna en viss tacksamhet att det inte var tvärtom, att det inte var han som blev kritiserad i media.

– Jag hade tur att Borg var lite före mig, så han fick det värsta. När han flyttade till Monaco fick han jättekritik, medan jag flyttade några år senare och fick inga problem alls, säger Ingemar Stenmark till TT.

Patricia Borg och Björn Borg
Björn Borg fick mycket kritik i media, enligt vännen Ingemar Stenmark. Här syns tennislegendaren med hustrun Patricia Borg.

Ingemar om skillnaden

Att det rådde Stenmarkhysteri är inget nytt, och bilden av att vara felfri var heller inget som Ingemar ville måla om, även om han själv tyckte att det var jobbigt och svårt att leva upp till alla förväntningar.

Varför det mestadels blev positiva skriverier tror han handlade om uppfostran och uppväxt, att den speglar vilken person man blir och hur mycket folk kan relatera till en.

– Sedan var det aldrig några stora tillfällen för festande. Vi var ju uppe på glaciärer och tränade, och då var det inte så mycket utbud där. Och på somrarna var jag ju i ”Tärna” (Tärnaby), säger han.

Ingemar Stenmark och Björn Borg
Ingemar Stenmark tycker att Björn Borg fick betydligt mer kritik i media än vad han själv fick.

Foto: TT

Annons