Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Trista beskedet strax innan jul – uppesittarkvällen tar farväl

19 dec, 2023, 17:00 
Uppesittarkvällen läggs ned – bryter traditionen efter över 30 år.
Annons

Sedan tre decennier tillbaka har Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell varit ett tryggt sällskap i Sveriges radio dagen före julafton. P1-lyssnarna har fått följa med på resmål, i ett program som blivit en sann uppesittartradition.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Men traditioner är som bekant till för att brytas. I år är det sista gången som uppesittarkvällen i radio tar form och den sista resan kommer att gå till Bayern, där man besöker Sagoslottet Neuschwanstein - förebild för Disneys alla slott och till ölhallar, julmarknader och barockkyrkor.

– Det har varit i det närmaste osannolikt kul att få göra dessa program. Rörande med all lyssnarkontakt och nu vinkar vi entusiastiskt farväl med varsin Münchensk weisswurst i näven, de klassiska vita korvarna fyllda med kalvkött, säger Gunnar Bolin i ett pressmeddelande.

Gunnar Bolin
Gunnar Bolin tar farväl av uppesittarkvällen i Sveriges radio.

Då sänds sista avsnittet

Programmet har med tidens gång utvecklats. När det först började sändas 1990 bjöds det på en uppesittarkväll med gäster och musik, ett format som man tre år senare bestämde sig för att göra om.

Då började man i stället skicka ut Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell på olika resor, som sammanvävdes med anekdoter om bland annat litteratur.

Under åren har man besökt flera städer och byar, där man har betygsatt diverse julmarknader och de lokala delikatesser som erbjudits.

Sista uppesittarkvällen startar 23 december kl. 21.03 i P1 och pågår fram till 00.35 på julaftonsmorgon.

Foto: TT

Annons