Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trista beskedet till Benny Andersson – kan inte göra något åt saken

03 apr, 2024, 17:30 
Benny Andersson
Benny Andersson vaknade upp till ett mycket trist besked.
Annons

Det råder återigen Abba-feber i landet! Snart har det gått 50 år sedan Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog tog hem segern i Eurovision Song Contest med låten Waterloo.

Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Trista beskedet till Benny Andersson

Det ska firas med en specialkonsert på Cirkus, som också ska sändas på SVT. Ett 21-mannaband och en kör uppträder, tillsammans med en än så länge hemlig uppställning artister.

Benny Andersson
Benny

Tyvärr kommer inte någon av Abba-medlemmarna själva att närvara vid tillställningen. Det har de meddelat tidigare.

Annons

Abba-feber råder som sagt. Men alla har inte fångats av yran. Dagens nyheters kulturskribent Saga Cavallin har skrivit en sardoniskt hållen text om "Abba-nationalismen". Hon menar att vår nationella kärlek till Abba ibland får otäcka konsekvenser – vi blir "radikaliserade".

"En känsla av att bli kränkt"

Så här skriver Saga.

"En vanlig så kallad push-faktor vid radikalisering är en känsla av att bli kränkt, eller att uppleva orättfärdighet. För Abba-nationalisten visar sig detta i en besatthet vid den svenska 70-talsvänsterns kyliga inställning till Agnetha, Frida, Björn och Benny, samt Stikkan Andersson. Alternativfestivalen 1975 och Sveriges beslut att avstå från Eurovision 1976 betraktas av en individ i denna fas av radikalisering som en konspiration riktad mot Abba. Detta gör en blind för legitim kritik av Eurovision", skriver Saga och lägger till:

"1974 var inte bara det år Waterloo vann. Det var även året då den sista dokumenterade avrättningen genom garrottering, alltså strypning, utfördes i Francos Spanien. Samma år tävlade landet i Eurovision med låten Canta y sé feliz, som kan översättas till 'Sjung och var glad'. Så här i Eurovisionstider bör du vara vaksam på den typen av vilseledande budskap."

Det kan inte vara kul för Benny och resten av bandet att vakna upp till det här budskapet, sprunget ur Sveriges största morgontidning. Men det är inget han kan göra något åt. Nu har vi alla ett jubileum att fira!

Annons