Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tuffa beskedet för Börje Salming – drabbad av ALS

10 aug, 2022, 12:16 
AvSimon Holm Stålhand

Börje Salming har drabbats av ALS.

Annons
Då blir Bianca Salming irriterad på pappa Börje: "Man blir galen"Brand logo
Då blir Bianca Salming irriterad på pappa Börje: "Man blir galen"

Ishockeylegendaren, Börje Salming, 71, har drabbats av nervsjukdomen ALS. För ungefär ett halvår sedan märkte Börje Salming att något inte stod rätt till och började då plötsligt känna sig ansträngd när han pratade och tvingades ta pauser för att återfå andan.

Nu står det klart att 71-åringen drabbats av nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj, säger ishockeylegendaren i ett uttalande till TT och fortsätter:

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet.

ALS är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen. Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige idag.

Annons

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

En av världens främsta ishockeybackar

Börje Salming är känd som en av Sveriges främsta ishockeybackar genom tiderna. Börje Salming spelade 16 säsonger i Toronto Maple Leaf, mellan 1973 och 1989. Han gjorde över 1 000 NHL-matcher och är invald i Hockey Hall of Fame.

– Under de senaste decennierna har vi lärt oss mycket mer om orsaken till ALS, och det har visat sig att ALS inte är en enskild sjukdom. Istället är ALS förmodligen en samling undergrupper som alla leder till samma symtombild, säger Salmings doktor Caroline Ingre i ett uttalande på Toronto Maple Leafs hemsida.

Annons