Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tv-intervjun i Min sanning slutar i öppet bråk – Magda Gads attack på Anna Hedenmo

06 dec, 2021, 12:39 
Anna Hedenmo och Magda Gad
Magda Gad hamnade i bråk med SVT-profilen Anna Hedenmo.
Annons
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

Magda Gad är en av Sveriges mest respekterade journalister. Hon utsätter sig regelbundet för livsfara i sin yrkesgärning, som tar henne till krigszoner som Afghanistan och Syrien.

Man får anta att det krävs mycket för att Magda ska känna sig obekväm. Men hennes medverkan i SVT-programmet Min sanning verkar ha väckt just sådana känslor hos den luttrade världsreportern.

Magda Gad i bråk med Anna Hedenmo i Min sanning

Anna Hedenmo och Magda Gad
Intervjun i Min sanning slutade i bråk!

Efter att programmet spelats in har Magda hamnat i öppen konflikt med programledaren Anna Hedenmo. Magda menar att Anna la fokus på fel saker, att samma frågor aldrig hade ställts till en manlig utrikeskorrespondent.

"Jag är med i SVT:s Min sanning i dag. En titel som borde ändras, då jag aldrig fick chansen att berätta om mitt liv och det som faktiskt driver mig. Det blev ett lustigt resultat av det hela: Samtalet avslöjar mycket mer om Anna Hedenmo än om mig. Som om jag intervjuade henne", skriver Magda på Twitter.

Annons

Magda har fått medhåll på Twitter, där många bland annat reagerar på följande fråga från Anna:

– Du har inte egna barn…? Är det ett val?

"En hopplöst mossig gammal släkting"

Cissi Wallin har skrivit en krönika om saken för Expressen, Magdas arbetsgivare. Cissi hävdar att hon såg intervjun med öppen mun.

"För den en timme långa intervjun med Magda Gad är ett skolboksexempel på sexism", skriver Cissi.

"Hela intervjun är som en trött suck från en svunnen tid, som att bevittna en hopplöst mossig gammal släkting börja prata jämställdhet under julmiddagen. När Anna Hedenmo kallar den unga och ambitiösa studenten Magda Gad för 'duktig flicka' är det som att hela SVT:s illa dolda unkenhet sipprar ut från betongbunkern på Gärdet och genom min skärm."

Anna har dock försvarat intervjun och sina frågor.

– Jag är väldigt förvånad över att en sådan erfaren och prisbelönt journalist inte accepterar prövande frågor, att det finns ett kritiskt förhållningssätt till intervjuer. Jag tror att Magda Gad inte har varit med om så många riktiga intervjuer och därför har hon blivit irriterad när det finns ett visst mått av ifrågasättande i den här intervjun som jag gör med henne, säger Anna till Aftonbladet.

Annons