TV4 får kritik efter bilderna på Siw Malmkvist: "Lyteskomik"

Siw Malmkvist

TV4 anklagas för att ha mobbat Siw Malmkvist i Så mycket bättre.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
Slå på ljud

Siw Malmkvist är ett välkommet tillskott till årets säsong av Så mycket bättre. Veteranen Siw är en sångare med en otroligt stor låtskatt – och ett mycket brett register.

Hon är också en stark personlighet, med en tydlig komisk ådra. Alla är dock inte nöjda med hur Siw framställs i programmet. Femina-krönikören Aino Oxblod tycker att Så mycket bättre-teamet har spelat på billiga stereotyper i hur de har valt att skildra Siw.

TV4 får kritik efter bilderna på Siw Malmkvist

Mer specifikt: Aino upplever att TV4 gjort en alldeles för grej av Siws ålder (84).

"Tyvärr har TV4 inte kunnat låta bli att ägna sig åt vad som kan liknas vid lyteskomik, och bara framställa artisten som... jättegammal. Istället för att Siw bara får vara den riviga dam hon är så verkar produktionens mål med artistens medverkan främst vara att hon ska uppfattas som en riktig dinosaurie – förvirrad och inkapabel att förstå samtiden", skriver Aino.

Aino har ett exempel som hon tycker belyser fenomenet väldigt väl.

"I ett segment får artisten sitta och försöka använda röststyrningsfunktionen på sin mobil. Det går dåligt och krånglar, och det kunde inte vara tydligare hur TV4 vill få publiken i tv-sofforna att skratta gott åt hur Siw Malmkvist är så URÅLDRIG att hon inte klarar av en enkel mobilfunktion. Snark. Det känns gjort, onyanserat och tämligen banalt. Kan vi inte vara roligare än så i Sveriges största underhållningsprogram?", skriver Aino.

"Det är det värsta"

Siw har själv en ganska avslappnad inställning till sin ålder. Den har hon berättat om i en intervju.

– Inuti är jag den person som jag alltid har varit, ända sedan 30-årsåldern. I dag finns det heller ingen mall för hur 80-åringar ska vara. För mig är 80 bara en siffra. Men det är klart att åldern gör mig medveten om att jag har kommit lite närmare slutet, det är det värsta, har hon sagt till Expressen.