Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

TV4-profilen Rania kollapsade innan sändning – drabbad av flera attacker

03 jul, 2023, 14:30 

Rania Shemoun Olssons egna ord om sjukdomen.

Annons

Rania Shemoun Olsson är en av TV4:s mest uppskattade profiler. Hon vet vad som krävs för att guida tittarna genom världens alla nyhetshändelser, har en fingertoppskänsla och vet när det behöver vara mer allvarligt eller lättsamt i förmedlingen.

8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

Den erfarna och proffsiga TV4-profilen har även haft förmånen att följa kungafamiljen för kanalens räkning. I programmet ”Kungahuset 2022” bjöds tittarna på en unik inblick i kungafamiljens vardag, allt tack vare Ranias proffsighet.

– Jag kan inte säga att vi känner varandra. Däremot har man fått en... Man har ingen relation med dem, men varenda gång vi ses, känns det lite mer nära. Men man håller sig professionell, har hon sagt till Svensk Damtidning.

Annons
Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritter
Rania Shemoun Olsson kamperar ofta ihop med Thomas Ritter i Nyhetsmorgon.

Rania kollapsade strax innan sändning

I direktsändning är hon lugn och behärskad, men det har funnits stunder av oro. För tre år sedan kollapsade Rania i Studion, när hon stod och skulle sätta på sig myggan inför sändning.

För Aftonbladet berättar hon hur allt snurrade, att hon försökte ta sig till en soffa men föll ihop på redaktionen. Sändningen var runt hörnet och Rania försökte samla tankarna.

– Mina kollegor försökte prata med mig och jag började hyperventilera för jag visste inte vad som hände. Jag började grina och fick i efterhand veta att det förmodligen var en panikångestattack för det kan man få om man har min typ av sjukdom vilket jag då inte visste att jag hade, säger hon.

Annons

Berättar om attackerna

Senare konstaterades att hon drabbats av Ménières sjukdom. Sjukdomen ger återkommande fall av yrsel, som även kan leda till lock för öronen, illamående och tinnitus.

– Jag fick yrsel två gånger till tätt efter det där och då kände jag att livet var slut. Vissa som har sjukdomen kan inte leva normalt. De kan inte handla, åka tunnelbana utan det är kaputt.

Rania sjukskrev sig från jobbet i drygt en månad. När hon kom tillbaka gick hon ner i arbetstid, samtidigt som rädslan för nya attacker hela tiden gjorde sig påmind.

– Efter det har det, peppar peppar, inte kommit några fler attacker. Jag får lite tinnitus då och då, men det tar jag som ett tecken på att det är läge att trappa ned.

Annons
Rania Shemoun Olsson
Rania Shemoun Olsson lider av Ménières sjukdom, en sjukdom hon fick reda på efter att ha kollapsat på redaktionen strax innan sändning.

Foto: TT/TV4

Annons