TV4:s beslut för Let's dance – juryn stoppas inför direktsändning

TV4:s beslut för Let's dance – juryn stoppas inför direktsändning

På lördag är det final i Let's Dance 2022, och juryn har ingen aning om vad som komma skall.

Här är alla vinnare av ”Let’s dance”!
0:44

Efter reklamen: Här är alla vinnare av ”Let’s dance”!

(0:44)

Slå på ljud

På lördagskvällen är det dags för final i den 17:e säsongen av Let's Dance.

Två danspar ska göra upp om den eftertraktade glasskon – i år står det mellan Eric Saade som dansar med Katja Lujan Engelholm och Filip Dikmen med danspartnern Linn Hegdal.

I slutändan är det tittarna som avgör vilka som kammar hem vinsten, men även juryn har en stor påverkan i utgången – men hur går det egentligen till?

Därför är de med i Let's dance-juryn

Tony Irving, Dermot Clemenger och Ann Wilson har makten att antingen hylla eller såga dansparen i direktsändning, och det är många som förlitar sig på deras expertis.

– Det här är en sak som vi började med som unga. Det var vår passion och hobby. Sen blev det vårt yrke och sen hade vi privilegiet att både stå på scenen själva, sen att vi fick börja bedöma och undervisa barn och vuxna dansare. Vi har ju inte varit med i detta bara för att ”vara med i tv”. Utan vi har gjort detta som en förlängning av en dröm vi hade när vi var unga, säger Ann till Nöjeslivet.

Tony är den enda av proffsen som varit med från start. De har gått från att ha varit fyra jurymedlemmar till att bli tre. Och att det är just Tony, Dermot och Ann som blivit kvar beror på deras samspel och kunskap.

Sanningen om bedömningarna i Let's dance 2022

Men de får trots allt endast en och en halv minut på sig att granska parens danssteg – precis som tittarna. Dermot menar däremot att många kanske tror att de får se koreografierna i förväg.

– Vi tittar aldrig på genrep. Vi sitter och tittar på direktsändningen, det är den första inblicken som vi får är samma som publiken hemma. Vi har en och en halv minut, ibland en minut, på oss att formulera oss, vad tycker vi? Hur ska vi formulera oss?, förklarar han och fortsätter:

– Och jag vet ju, att om det är jag som börjar här, vet jag att Ann kommer plocka upp något annat och Tony något annat. Eller tvärtom. Vi känner varandra så väl.

Med andra ord är juryn mer eller mindre bortkopplade från de tävlande, så när de framträder med sina finalnummer på lördagen är det första gången som juryn får se vad Filip och Eric i slutändan faktiskt lärt sig under Let's Dance 2022!

Foto: TT