Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

TV4:s panikåtgärd efter läckta listan – tvingade att agera

26 maj, 2023, 16:30 
AvFelicia Plåt
Masked Singer
Nu är det dags för finalen i Masked Singer. Foto: TT
Läckta listan från Masked Singer stämmer.
Annons

Masked Singer har tagit Sverige med storm. Under tre säsonger har de olika förklädda kändisarna överraskat oss med sina fantastiska sångröster och tjusiga shownummer.

Mysteriet i ”Masked singer Sverige”!Brand logo
Mysteriet i ”Masked singer Sverige”!

Det är David Hellenius som är programledare och med sig har han en expertjury som ska lista ut vilka det är som gömmer sig bakom maskerna. Det är Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw, Nour El-Refai och Felix Herngren som varje vecka försöker lista ut vilka det är som är hemliga sångfåglar.

Läckta listorna stämmer

Som hjälp får juryn och tittarna varje vecka ledtrådar som ska hjälpa dem att lista ut vilka som är under maskerna. Och i slutet av varje program tar de av masken på en av deltagarna och deras riktiga identitet avslöjas.

På grund av att programmet är förinspelat måste publiken och produktionen hålla allt hemligt, tills alla programmen har sänds. Men det är tydligen inte så lätt som TV4 har trott.

Annons

Under två säsonger har nämligen en lista läckt ut med namn på kändisar som tros gömma sig under de olika maskerna. Och under båda säsongerna har listorna hittills varit korrekta.

David Hellenius
David är programledare för Masked Singer.

Efter förra säsongen bestämde sig TV4 för att diskutera hur de kunde förhindra att kändisarna skulle avslöjas. Och tidigare har Anika Beclijevski, exekutiv producent för Masked Singer, skrivit i ett mejl till Svensk Dam att de gör allt de kan för att inga listor ska läckas.

Behöver inte bara vara en nackdel

Enligt Expressens TV-kritiker och frilansjournalisten Mattias Bergqvist kan en sådan lista vara ett stort problem för en produktion som Masked Singer. Men han menar att det även kan finnas fördelar med att listan, då den kan skapa ännu ett spänningsmoment för tittarna.

Annons

– Ledtrådarna har varit så svårt konstruerade att det ibland inte finns en chans att lista ut vem det är under masken, trots att man är kunnig om personen. Då kan listan bli tilltalande för vissa tittare som undrar "tänk om listan stämmer", säger Mattias Bergqvist, TV-kritiker på Expressen och frilansjournlaist, och fortsätter:

– Jag tror det kan vara en enorm nackdel men att man också kan dra nytta utav det.

Och precis som Mattias säger har ledtrådarna varit riktigt tuffa i år. Exempelvis kunde inte Måns Zelmerlöw lista ut att hans egen fru Ciara var under "Vikingen".

Kan inte ha publik

Avslutningsvis säger Mattias att TV4 inte kan räkna med att hemligheterna ska kunna hållas då de spelar in med en fullsatt publik.

– Jag tror det finns med i TV4:s beräkningar. Vill de inte att det ska läcka får de spela in utan publik och konsekvenserna för produktionen måste vara enorma om uppgifterna ska kunna hållas hemliga, säger han.

Annons