Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Uje Brandelius tävlar i Melodifestivalen mot alla odds: "Är mest rädd för..."

11 feb, 2023, 05:00 
Lars Johansson
Från Doktor Kosmos till Melodifestivalen. Uje Brandelius liv har tagit flera skarpa svängar. Nu tävlar han sjuk i Parkinson.

Uje Brandelius, 51, har gått från att vara stenhård indievänsterman till Melodifestivalen och en låt om en köttgryta.
Men det är frieriet i direktsända "Sommar i P1" och hans Parkinsonsjukdom som fått svenska folkets ögon att tåras.
− Jag är mest rädd för att förlora ­språket, säger artisten till Hem & hyra om sin största skräck.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Tre guldbaggar vann "Spring Uje, spring", filmen som skildrar Uje Brandelius liv och kampen mot den obotliga sjukdomen neurologiska Parkinson.

Bästa manus, bästa film. Henrik Schyffert regisserade, föremålet för hela projektet utsågs till bästa manliga huvudroll.

Själva ursprunget till succén var en skiva Uje Brandelius satte upp, som blev till en teaterpjäs.

– En teatersuccé är rolig men den välter inte omkull dig varken ekonomiskt eller med jobberbjudanden. Men en filmsuccé är något annat. Efter det får man mängder av erbjudanden om att skriva filmmanus, vara med i tv-shower eller göra radioprogram, säger artisten till Hem & Hyra.

När Uje Brandelius sommarpratade i P1 2018 passade han på att fria till sin Therese Hörnqvist.

Uje Brandelius sjukdom blir värre för varje år

Uje Brandelius dramatiska livsvändning kom 2016. Läkarens utlåtande var Parkinson. Sjukdomen kommer förvärras för varje år som går. Livet ut.

Annons

– Jag är mest rädd för att förlora språket. Att mista förmågan till långa promenader – det är tråkigt, men det förändrar inte min personlighet. Men om jag tappar förmågan att uttrycka mig blir jag en annan person. Och det känns jävligt läskigt, säger Uje Brandelius vidare till Hem & Hyra.

När han sommarpratade i P1 2018 passade han på att fria till sin Therese Hörnqvist.

– Therese, jag vet att du lyssnar på det här. Vill du gifta dig med mig? Jag vet att det är fett cringe att fria i radio men jag orkar inte bry mig, sa artisten i direktsändning.

Han fortsatte:

– Och jag vet att jag kommer att behöva dig mycket mer än du kommer att behöva mig, men du kan väl fundera på det i alla fall. Om inte annat för att sambolagstiftningen ger ett otillräckligt efterlevandeskydd.

Senare på eftermiddagen fick Nöjesbladet tag på Uje Brandelius på sms. Då berättade han om Thereses svar:

”Det blev ja!”.

Henrik Schyffert regisserade filmen "Spring Uje, spring" om Uje Brandelius liv sedan han diagnosticerats med Parkinsons sjukdom. Nu tävlar sångaren i Melodifestivalen.

Uje är släkt med Harry Brandelius

Annars är Uje Brandelius mest känd för att under hela sin karriär varit hårdnackat politisk vänster.

Annons

Indiepopbandet Doktor Kosmos, där han är den store domptören, har aldrig tagit några fångar och under en period var titeln presschef för Vänsterpartiet.

– Både i mitt musikliv och i min tidigare roll som tjänsteman i riksdagen för Vänsterpartiet har jag skrivit sånger och debattartiklar om människor på samhällets skuggsida. Nu är jag själv en människa med lite sämre livsvillkor. Jag har gått från att vara behövd till att vara behövande. Det är en speciell känsla, säger Uje Brandelius till Hem & Hyra.

Vad hans Melodifestivalen-bidrag "Grytan" handlar om?

En köttgryta.

Är Uje Brandelius släkt med ikoniske sångaren Harry Brandelius?

Svaret: är uppvuxen i Gävle och hans förnamn är bildat av föräldrarnas respektive förnamn. Han är son till syokonsulenten Jerker Brandelius och idrottsläraren Ulla Bergholtz, brorson till tv-journalisten Pia Brandelius, sonson till advokaten Erik Brandelius och brorsons son till sångaren Harry Brandelius.

Foto: TT

Annons