Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ulf Brunnberg rasar över SVT:s besked om Saltkråkan: ”Blir förbannad”

03 jun, 2024, 09:42 
Nu börjar ny inspelningen av Vi på Saltkråkan – och skådespelaren Ulf Brunnberg är rasande.
Annons

Generation efter generation har tagit del av Astrid Lindgrens magiska värld. Vi på Saltkråkan blev för många en favorit och än i dag är det många som minns citatmaskinen Tjorven, lurviga bjässen Båtsman, dottern Malin och klantige Farbror Melker.

Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!Brand logo
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!

Nu startar SVT:s nyinspelning av den folkkära klassikern. Kanalen skriver i ett pressmeddelande att ”den nya serien i sex avsnitt är förlagd till nutid och kommer spelas in i Stockholms skärgård”.

Skådespelaren Ulf Brunnberg är dock rasande. Han tycker inte att Saltkråkan behöver någon ny variant och är övertygad om att det kommer bli ett fiasko utan dess like.

Annons

– Du kan inte komma in där med vattenskoter, bakåtvänd keps, Ipad och vad det nu kan bli. Det är inte Saltkråkan, sa han när han gästade SVT-programmet ”Mötet” 2021.

Tjorven och Båtsman
Tjorven (Maria Johansson) och Båtsman, i Vi på Saltkråkan.Per Åke Uddman / Kamerabild / TT

Ulf Brunnbergs ilska

Så nu när han får höra att nyinspelningen har börjat, blir han inte speciellt glad. Han tycker trenden med att väcka gamla klassiker till liv är något som måste upphöra.

– Hela och halvan, de är döda, du kan inte göra om originalet med några konstiga kopior. Det är samma med Jönssonligan och samma med Saltkråkan. Man borde ha lite mer fantasi än göra om en odödlig klassiker som Saltkråkan. Då var det en fantastisk casting och skådespelarna blev ikoner, säger han till Svensk Damtidning och fortsätter:

Annons

– Det är redan ett fiasko. Idén är ett fiasko. Det är nästan så att jag blir förbannad. Jag har varit i den här branschen i över 60 år och jag tycker inte den utvecklats särskilt bra. Jag hittar inget syre för att hålla mig kvar. Det är brist på hantverk, brist på initiativ och finansiering.

”Så dum idé alltså”

Ulf Brunnberg kommer självklart sitta bänkad när nya versionen har premiär i SVT 2025. Han ser fram emot att få rätt och ta del av det som han är övertygad om kommer bli en katastrof.

Annons

– Det kommer jag självklart göra och försöka se vad det blir för fiasko. Jag tror inte jag kommer få fel. Min intention från början har varit rätt. Det är så dum idé alltså. De som blev tillfrågade om det, har de ingen självkritik? Regissör, manusförfattare… har de ont om jobb eller vad är det frågan om?

– Inte en chans att de kommer nu upp till de gamla karaktärerna. Jag har precis läst rollistan och känner inte till en enda människa. Vet inte vilka de är, vad de gjort – jag vet ingenting. Folk på SVT ringde mig för några veckor sedan och sa: ”Nu blir det verklighet, du hade så rätt”.

Ulf Brunnberg
Ulf Brunnberg är övertygad om att nya Vi på Saltkråkan blir ett fiasko.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons