Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed tvingas försvara sitt utseende i Nyhetsmorgon

08 aug, 2023, 06:00 
Birgitta Ed, Ulf Kristersson och Anders Pihlblad

Birgitta Ed ställdes mot väggen av Anders Pihlblad i Nyhetsmorgon.

Annons

Birgitta Ed träffade Ulf Kristersson i mitten av 1980-talet när båda var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Hon var 15, han var 20.

Men Birgitta har en egen karriär och agenda. I år tog hon ett viktigt steg i sin andliga utveckling och blev prästvigd. Det har dock uppstått en del krångligheter kring hennes yrkesval.

Bildextra: Här prästvigs Birgitta Ed – stora förändringen i familjenBrand logo
Bildextra: Här prästvigs Birgitta Ed – stora förändringen i familjen

Birgitta Ed tvingas försvara sitt utseende – Anders Pihlblad hård

Birgitta bar nämligen sin yrkesutstyrsel i samband med hon och Ulf mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Det väckte kritik, bland annat från moderaten och schlagerartisten Richard Herrey.

"Personligen tycker jag inte det är önskvärt att en statsministerpartner i officiella sammanhang, när man representerar Sverige, bär kläder från sin privata yrkesroll. Framförallt inte när den är religiös, och jag gillar ändå den berörda prästen. Tycker dock principen är viktig", skrev Richard på Twitter.

Annons

När Birgitta gästade Nyhetsmorgon fick hon svara på kritiken, som togs upp av programledaren Anders Pihlblad.

– I den mån jag är med Ulf så har jag den och i den mån jag är och kollar på tjejerna när de spelar fotbollsmatch, så har jag den på mig. Det är liksom inga konstigheter. Det konstiga hade varit att ta av den när jag åkte någon annanstans. Därför då hade det varit ett ställningstagande, att här kan jag inte vara den jag är. Men det tycker jag att jag kan och jag tycker att det är viktigt att jag är det också, säger Birgitta.

"Det är inte alla präster som säger så"

Då kom Anders med ett instick.

– Det är inte alla präster som säger så. Det är ju många som tar av sig den och tycker att det är så man ska göra, säger Anders.

Men Birgitta hade svar att ge.

– Det finns de som tycker det och som också talar om prästrollen som ett jobb. Jag gör inte det. Utan jag är vigd till präst, säger hon.

Annons