Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Unik kartläggning! Finansprinsessorna som har tagit över näringslivet

16 nov, 2018, 09:00 
AvRed Aktionen
De är kvinnorna som är födda rakt in i Sveriges mäktigaste familjer. De har sprungit i korridorerna till familjeföretaget sedan de lärde sig att gå. Nu tar finansprinsessorna över i näringslivet!
Annons

Cristina Stenbeck var först ut. Sedan dröjde det några år. Och några år till.

Nu ser vi allt fler döttrar kliva rakt upp i styrelserummen medan papporna med glädje anförtror dem sina bolag. Självklart har dessa kvinnor stor makt och dessutom blir de automatiskt förebilder för andra kvinnor som vill ta stegen in i styrelserummen.

Det dessa finansdöttrar har gemensamt är att samtliga kommer från några av de mäktigaste familjerna i Sveriges näringsliv. De har med andra ord sprungit i korridorerna till familjeföretaget sedan de lärde sig att gå. Vilket ger en naturlig känsla för företaget både genom att få vara med på jobbet och att höra föräldrarna prata om det vid frukostbordet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

De som har barn gör likadant och tar med sina telningar till jobbet så att det blir en naturlig del av deras liv.

1. CRISTINA STENBECK

Cristina Stenbeck – drottningen bland finansprinsessorna.

41-åriga Cristina växte upp i USA med sin amerikanska mamma Merrill Stenbeck och syskonen Sophie och Max. Hon beskrivs som humorbegåvad, intelligent och snabb och hade ganska nyligen tagit sin filosofie kandidatexamen i ekonomi vid Georgetown University i Washington D.C, när hon kastades in i näringslivet bara 29 år gammal. Hon fick mycket att bevisa i och med pappa Jan Stenbeck plötsliga död 2006, men tog proffsigt över ordförandeposten vid Kinnevik i samband med detta. Sedan dess har hon framgångsrikt fört företaget framåt och fick Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj 2012. Fyra barn har hon även hunnit få på dessa tio år ihop med sin make, engelsmannen Alexander Fitzgibbons – senast dök paret upp som gäster på Dominika och Anders Borgs bröllop.

Annons

I dag är Cristina Stenbeck den enskilt störste ägaren i Kinnevik med 33,3 procent av rösterna, vilket motsvarar drygt 9 procent av kapitalet.

– För mig är det ett äventyr att komma tillbaka då jag inte bott i Sverige sedan jag var student i Lund. Men jag vet att det är ett bra ställe att uppfostra barn till att vara allmänbildade, och i vårt fall ha en närmare anknytning till våra rötter och familjens historia, sa hon tidigare till Dagens Industri.

2. LOUISE LINDH

Louise och Johan Lindh.

39-åriga Louise Lindh är född Lundberg och dotter till miljardären och ­finansmannen Fredrik Lundberg. Hon är arvtagare till ett av Sveriges största företagsimperier, uppvuxen i Sveriges lyxigaste villa (med både pälskyl, stöveltvättrum, hiss och pool) och kompis med kungabarnen. Louise beskrivs lite som en Börsens Garbo och brås på pappa Fredriks lite mer reserverade sida. Hon är vice vd i Fastighets AB L E Lundberg och sitter i flera styrelser. Ihop med maken Johan Insulander Lindh har hon även startat investmentbolaget J2L Holding.

Annons

– För mamma och pappa var det framför allt viktigt med utbildning. Att vi skulle plugga och, i alla lägen, göra så bra ifrån oss som vi kan. Det fick vi tidigt med oss, sa Louise Lindh till Di Weekend i en intervju tidigare i år.

Louise har successivt slussats in i den familjekontrollerade fastighetskoncernen och efter avslutade studier på Handelshögskolan bodde hon två år i New York.

– Det var väldigt viktigt för mig att göra något annat först och i New York arbetade jag med makroekonomisk research och var även med och startade ett företag. Samtidigt var det självklart att jag framöver ville jobba i familjeföretaget, sa hon då till Norrköpings tidningar.

I dag bor hon, Johan och deras två barn i en våning på Östermalm i Stockholm.

3. SOFIA SCHÖRLING HÖGBERG

Sofia Schörling Högberg med sin man Anders.

39-åriga Sofia är civilekonom och sitter i styrelsen för Melker Schörling AB och Securitas AB. Hon är dessutom kompis med kronprinsessan Victoria. Sofias make Anders Högberg, som hon har två barn med är klasskamrat med Victoria från Enskilda Gymnasiet. När de skulle gifta sig hjälpte hon Victoria att smuggla in prins Daniel till bröl lopet. Sofia håller en väldigt anonym profil utåt men väntas snart ta över pappa Melkers imperium ihop med sin lillasyster Märta. Även pappa Melker är vän inom kungafamiljen och var med sin fru Kerstin självskriven på kungens 70-årskalas. Det är hans investmentbolag Melker Schörling AB, värderat till 68 miljoner kronor, som döttrarna inom en snar framtid tar över.

4. MÄRTA SCHÖRLING ANDRÉEN

Märta är gift med skivbolagsdirektören Linus Andréen.

Lillasyster Märta Schörling Andréen, 34, är liksom storasyster Sofia, utbildad civilekonom med flera styrelseuppdrag utöver det i familjeinvestmentbolaget Melker Schörling AB. Märta är i sin tur kompis med prinsessan Madeleine, och är nu gift med skivbolagsdirektören Linus Andréen som hon även väntar sitt första barn med.

5. KATARINA LUNDBERG MARTINSSON

Lysning för prinsessan Madeleine och Herr Christopher O’Neill i Slottskyrkan Maddes vänner. Katarina Martinsson född Lundberg.

Katarina är miljardären Fredrik Lundbergs yngsta dotter och lillasyster till Louise Lindh. Även hon kommer att få en ledande roll när pappa Fredrik drar sig tillbaka och hon sitter i flera av familjeföretagens styrelser.

Annons

Katarina, som kallas ”K” av sina vänner, ska vara lik sin glada och ut­åtriktade mamma Anne-Marie. Enligt en nära vän är hon bestämd, vet vad hon vill och trots sin stora förmögenhet beskrivs hon som ”osnobbig”.

När Katarina skulle gifta sig med advokatsonen Carl Martinson i mars 2009 var det prinsessan Madeleine som råddade hela möhippan. Bröllopet stod i skidorten Zürs, där familjen Lundberg varit mycket genom åren. Året efter föddes sonen Axel och 2012 kom dottern Caroline.

6. ANNA SPENDRUP

Arvtagerskan Anna Spendrup och Anders Lindström, Styrelseordförande Upplands Motor.

Denna 47-åriga bryggardotter från Ludvika har länge varit en maktfaktor inom Spendrupskoncernen. Hon jobbar med sin pappa Jens Spendrup och är marknadschef för familjens vin- och spritbolag. Anna sitter även i styrelsen både för Loka Trading och för Spendrup, där också kusinerna Hedda Hammarskiöld Spendrup och Sara Spendrup sitter.

Annons

Anna tar ofta med sina tre barn till Spendrups bryggeri i Grängesberg. Och det är inte omöjligt att något av hennes barn fattar tycke för att gå vidare inom familjeföretaget.

– På somrarna får barnen göra alkoholfria drinkar och vara med och göra egen äppelmust. De får experimentera och brinner för att testa nya smaker, har hon sagt till DN.

7. CAROLINE BERG

2015 tog Caroline Berg över ordförandeposten efter mamma Antonia Ax:son Johnson.

Antonia Ax:son Johnsons dotter Caroline Berg, 50, är tillsammans med sina tre syskon den femte generationen familjeföretagare i Axel Johnson. Hon är styrelseordförande i Axel Johnsonkoncernen, sitter även i en rad andra styrelser och betraktas som en av Sveriges mäktigaste ledare sedan hon tog över efter mamma Antonia, då koncernen även innefattar Hemköp, Åhléns, Kicks, Mekonomen och Dustin. Caro line har även gjort sig ett namn som dokumentärfilmare med sina filmer om Hinsebergsanstalten och om fängslade kvinnors barn som bor i foster­familjer.

Annons

Det var Axel Johnsons förre vd Mats Jansson som 2005 rekryterade Caro line till jobbet som personaldirektör på familjeföretaget.

– Det känns meningsfullt och kul att syssla med HR. Utan skickliga ledare kan man inte åstadkomma något, sa hon då.

Den 25 mars 2015 tog Caroline över ordförandeposten i koncernen efter Antonia Ax:son Johnson.

Ett av Carolines mål är att 20 procent av medarbetarna på ledande positioner ska ha utländsk bakgrund före år 2020.

Av: Erika Svernström Foto: IBL

Annons