Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Upptäckten om Börje Salming helt okänd för änkan Pia: ”Åh gud vad fint”

17 maj, 2023, 11:00 

Änkan Pia Salming hade ingen aning om bilden på Börje Salming.

Annons

Börje Salming var älskad av en hel hockeyvärld. Med sin uppoffrande spelstil blev han en hjälte och ikon i sitt älskade Toronto, där han efter karriären fick en staty utanför arenan.

Börje Salming är död – blev 71 år gammalBrand logo
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Tröjan hissades upp i taket, numret pensionerades och 1996 blev han, som allra första svensk, invald i hockeyns Hall of Fame – och en stor förebild för kommande svenska hockeystjärnor.

Den 24 november 2022 somnade han in, 71 år gammal, efter en svår kamp mot ALS. Sista tiden av sitt liv hyllades han världen över och uppmärksammades för det avtryck han satt på hockeyvärlden.

Annons
Börje Salming
Börje Salming på plats i Toronto för att hyllas av publiken.

Tre Kronors beslut för Börje Salming

Salmings minne lever vidare i allra högsta grad. Tre Kronor, som just nu befinner sig mitt i en brinnande VM-turnering, har valt att ha en bild på hockeyikonen i omklädningsrummet.

– Vi har Börje Salming samt Mats Sundin med OS-guldet i omklädningsrummet. Börje Salming sitter på en speciell plats inåt omklädningsrummet så alla ser honom. Det känns som en väldigt fin grej, säger backen Jonathan Pudas till Aftonbladet.

Annons

– Jag har träffat Börje Salming i Kiruna, men det var längesedan. Jag önskar att jag hade gjort det fler gånger. Stig Salming (Börje Salmings bror reds anm.) har jag sprungit på mer under min tid i Brynäs och Gävle.

Pia Salming rörd

Änkan Pia Salming blir tagen och rörd när hon får höra talas om Tre Kronors initiativ. Själv hade hon ingen aning om bilden.

– Åh.. gud vad fint. Jag visste faktiskt inte om det här, jag har inte sett bilden tidigare, säger hon till Expressen och berättar vidare hur hon känner över beslutet:

Annons

– Att det är ett helt fantastiskt initiativ av dem, jag blir väldigt glad och stolt.

Pia Salming
Pia Salming är rörd över Tre Kronors initiativ.

Foto: TT

Annons