Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

USAs First Ladies - Här är kvinnorna som styrde Amerika i kulisserna

08 nov, 2016, 13:43 
AvJohanna Lejon
Blir Hillary Clinton USA:s nästa president? I 227 år har kvinnorna i Vita huset verkat i skuggan av sina mäktiga män. Men vissa av nationens "First Ladies" har förstås gjort större avtryck än andra – vissa med stora politiska ambitioner eller missbruksproblem, andra med alltför stora klädkonton eller anlitandet av astrologer. Vi har tittat närmare på kvinnorna som styrde i kulisserna.
Annons
harry-michelle-obama-2-ibl

Michelle Obama

I Vita huset 2009-2016

Michelle Obama är framgångsrik advokat med examen från toppuniversiteten Princeton och Harvard, och anses av många som den driftigare och smartare i familjen. Paret Obama träffades när de båda arbetade på samma juristbyrå – med Michelle som Baracks överordnade. Som First Lady har Michelle profilerat sig inom barns hälsa, motion och kosthållning, och en av hennes första åtgärder var att gräva upp Vita husets gräsmatta för att anlägga ett biodynamiskt grönsaksland. Michelle är aktiv på sociala medier och anses vara en av landets mest inflytelserika kvinnor.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
hillary1 ste

Hillary Clinton

I Vita huset 1993-2000

Hillary Clinton är i dag i första hand presidentkandidat, i andra hand Barack Obamas utrikesminister – först i tredje hand kommer hennes tid som presidentfru. Men även som First Lady påverkade hon politiken i hög grad; inte minst genom sin roll som presidentens officiella rådgivare. Hillary är jurist med examen från prestigefyllda Yale-universitetet, och hamnade 1990 på en lista över landets 100 mest inflytelserika advokater.

Annons
Eleanor Roosevelt, circa 1938.

Eleanor Roosevelt

I Vita huset 1933-1945

Eleanor Roosevelt var inte bara USA:s First Lady, hon kallades också “The First Lady of the world”. Eleanor hade tidigt ett starkt socialt medvetande och var en stridbar människorättskämpe – faktum är att Eleanor var känd långt innan hennes make kandiderade till presidentposten. På grund av presidentens poliosjukdom fungerade hustrun Eleanor till viss del som hans ögon och öron, och hon skötte en del av representationen på egen hand. Och Eleanor fortsatte med sitt politiska engagemang även efter sin tid i Vita huset; hon blev då USA:s första delegat till Förenta nationerna.

Annons
JackieOnassis

Jacqueline Kennedy

I Vita huset 1961-1963

Jacqueline Kennedy var perfekt i rollen som First Lady. Hon hade skönhet, klass och stil, och lyckades med konststycket att skänka den stela politikervärlden en touch av glamour. Jackie blev snabbt känd för sina chica dräkter, hattar och pärlor – men det politiska eller sociala engagemanget lyste med sin frånvaro. Efter skotten i Dallas 1963 imponerades många av hur samlad hon var. När vicepresidenten dagen efter mordet svor eden, bar Jackie fortfarande sin blodfläckade dräkt med högburet huvud. 1968 gifte Jackie om sig med stenrike grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis. Giftermålet sågs närmast som landsförräderi av det amerikanska folket.

Annons
Rosalynn Carter

Rosalynn Carter

I Vita huset 1977-1980

Rosalynn Carter blev tidigt en nyckelperson under Jimmys väg mot Vita huset. Hon var presidentens nära rådgivare och han kallade henne för “en jämlik förlängning” av sig själv. Rosalynn Carters hjärtefrågor var psykisk ohälsa och äldres livsvillkor. Efter sina fyra år i Vita huset arbetade Jimmy och Rosalynn tillsammans med olika sociala frågor, främst psykisk ohälsa och ekonomisk utsatthet.

9th Nov 1985 - Charles and Di begin USA Tour

Nancy Reagan

Annons

I Vita huset 1981-1988

Ronald Reagans tid vid filmen är välkänd, men även Nancy var en hyfsat framgångsrik skådespelare, med 22 filmroller och ett Hollywoodkontrakt i bagaget. Men när Nancy träffade “Ronnie” gav hon upp karriären för att stötta sin make på hans väg mot makten. Nancys tid som USA:s First Lady var både glamorös och kontroversiell. Hon spenderade stora summor på exklusiva kläder, lät bygga om i Vita huset och lade ut 200 000 dollar på nytt porslin. Men mest stormade det kring Nancy när hon anlitade en astrolog (!) efter attentatet mot president Reagan 1981 – med syftet att planera makens besök och resor optimalt. Nancy blev också känd för sitt engagemang mot droger och alkohol, med kampanjen ”Just say no”.

Ford Portraits Unveiling

Betty Ford

Annons

I Vita huset 1974-1977

Betty och Gerald Ford flyttade hastigt och lustigt in i Vita huset sedan både president Nixon och hans vice president tvingats avgå. Men Betty Ford blev snabbt en First Lady med hög profil och stort engagemang. Hon kämpade mot både bröstcancer och missbruksproblem, och valde att tala öppet om båda sjukdomarna – vilket inte gillades av alla. Hon grundade den berömda avvänjningskliniken som bär hennes namn, där många kända personer har fått hjälp; till exempel Elizabeth Taylor, Johnny Cash och Lindsay Lohan.

Av: AnnaClara von Hofsten.

Foto: Stella Pictures, Ibl.

Annons