"Väder-Ankis" tuffa kärleksbeslut – för karriären

I "Nyhetsmorgon" blev hon "Väder-Anki" med hela svenska folket med på senare år har Anki Edvinsson sadlat om helt – hon ska bli Sveriges nästa deckardrottning.

Anki Edvinsson, 49, blev ett känt ansikte i de svenska stugorna när hon under större delen av 90-talet presenterade vädret i TV4:s “Nyhetsmorgon”. Men var sak har sin tid och år 2000, efter sju år på jobbet, gick hon vidare som programledare till “När och fjärran” och “Ordleken”.

Men Anki, som är journalist i grunden, var inte färdig med tv där. Född och uppvuxen i Umeå som hon är antog hon den mycket passande rollen som nyhetsuppläsare för lokalnyheterna i Umeå, Luleå, Sundsvall och Östersund.

När TV4 sedan lade ner sina lokalredaktioner tänkte hon om istället. Anki har poliser i familjen, och hon pluggade kriminologi, och tänkte att hon skulle ge sig på att skriva en deckare.

– Jag ville lära mig hantverket och förstå vad det innebär att skriva en bok, säger Anki till Hänt.

– Jag ser tillbaka på min tid som programledare och journalist med glädje. Det är det roligaste yrket man kan ha, men efter 20 år kände jag mig mogen att prova något annat. Det skulle krävas något extra för att ta upp den karriären igen nu när jag hittat något annat som jag älskar, fortsätter Anki.

Anki Edvinsson släppte debutboken "Lust att döda" under 2018.

Anki Edvinsson släppte debutboken “Lust att döda” under 2018.

Men allt var inte frid och fröjd med tv-jobbet, och det fanns fler anledningar att gå vidare än drömmen om att bli författare.

– Även utanför kameran var jag “Väder-Anki” på något sätt. Det var som att jag tappade mig själv, men jag tror många som jobbar med media upplever det. Man blir den här tv-personen och man blir bemött utefter det. Jag kunde vara skitless på mig själv, har hon sagt till Aftonbladet Morgon om tiden i tv-rutan.

Efter “Nyhetsmorgon”-karriären hittade Anki även lyckan tillsammans med Peter, 54, som hon gifte sig med 2012. Hon lade till hans efternamn och heter nu alltså Anki Edvinsson Hedström, men väljer att skippa makens efternamn i karriärsammanhang. Kanske för att det inte är lika många som skulle känna igen det?

Foto: TT