Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Välkomna till Alexandra Charles von Hoffsten och makens paradis på Barbados!

02 feb, 2019, 19:00 
AvMaria Roswall
Vi fick några ljuvliga dagar tillsammans med Alexandra Charles von Hoffsten och maken Bengt von Hoffsten i deras vinterparadis Barbados. Ön i Västindien är lite av Alexandras andra hem och här har hon tillbringat vintrarna i över 40 år och till och med startat upp nattklubben Alexandras för länge sedan.
👑 Så är det att vara blond kvinnlig chef på Barbados
👑 Festen med världsartisterna
👑 Så njuter de av dagarna i paradiset
Annons

Solen strålar från en klarblå himmel och stränderna är paradisiskt vackra, med pudervit sand, turkost vatten och vajande palmer.

– Visst är det behagligt, säger Alexandra med ett stort leende och slår ut med armarna.

Med syster Titti utanför hennes hus. Titti bor på Barbados sedan över 30 år och driver sin turistverksamhet.
Med syster Titti utanför hennes hus. Titti bor på Barbados sedan över 30 år och driver sin turistverksamhet där hon skräddarsyr utflykter och vistelser här för både grupper och privatpersoner.

Och vi kan inte annat än hålla med, Barbados är verkligen både bedårande och behagligt. Alexandra var bara 21 år när hon kom hit för att starta upp nattklubben Alexandras, en förlängning av klubben i Stockholm som hon drev tillsammans med dåvarande maken Noël Charles. Klubben hade på kort tid tagit över nöjesscenen i Stockholm, och alla var där; kungen och drottningen, Abba-medlemmarna, Rod Stewart… Inte lång tid efter premiären i Stockholm besökte Barbados premiärminister Errol Barrow klubben, ett möte som skulle öppna en ny värld för Alexandra:

Annons

– Han trivdes så bra hos oss och sa: ”Vi har inget som Alexandras på Barbados. Det vore fantastiskt om ni ville komma över och öppna ett liknande ställe. Ja, varför inte, tänkte jag och Noël, och satte oss på flyget!

Det blev en resa som kom att förändra livet, inte bara för Alexandra utan även för hela hennes familj.

– Vi flög hit 1971, och Errol Barrow hjälpte oss att hitta rätt ställe, Erin Hall, en engelsk 1600-tals herrgård.

Stranden vid syster Tittis fantastiskt fina strandhus. Här har Alexandra spenderat åtskilliga vintrar med långa, sköna promenader och bad.
Stranden vid syster Tittis  fina strandhus. Här har Alexandra spenderat åtskilliga vintrar med långa, sköna promenader och bad. – Vi bor ofta hos Titti men vi har också hyrt här på stranden och nu letar jag och Bengt efter något eget.

Men att komma som blond, ung kvinna och försöka vara chef på Barbados var inte det enklaste:

– På den tiden var det inte så vanligt med kvinnliga chefer här. Vi var ivriga och ville ju starta igång direkt, men här är det ”mañana” som råder, så det var bara att sitta ner och låta saker få ta sin tid.

Annons

Barbados var på den tiden ett naturligt resmål för både den brittiska och amerikanska artisteliten, och nattklubben blev en succé. Bara att höra Alexandra rabbla namn på alla de celebra gästerna ger en känsla av flärd och en svunnen tid:

– Prinsessan Margaret och lord Snowdon, Elton John, Tom Jones, Sidney Poitier, Mick Jagger, Oliver Reed och Omar Sharif, alla var här … En kväll satt jag vid ett bord och konverserade fyra premiärministrar – från Barbados, Trinidad, Tobago, Brittiska Guyana och Jamaica. Då fick jag nypa mig i armen, berättar hon och skrattar.

– Det är fantastiskt att vi har Barbados tillsammans! Pia, Titti och Gull har alla hamnat här tack vare storasyster Alexandra.
– Det är fantastiskt att vi har Barbados tillsammans! Pia, Titti och Gull har alla hamnat här tack vare storasyster Alexandra.
Titti vid ett av alla färgrika hem.
Titti vid ett av alla färgstarka hus som är karaktäristiska för Västindien

Även Alexandras familj föll för Barbados. Systrarna Titti, Gull och Pia förälskade sig inte bara i ön, utan även i tre stiliga herrar, vilket resulterade i både giftermål och flytt.

Annons

– Mina systrar Titti och Pia bor fortfarande här, och min far Stig Gefvert, som var tandläkare, flyttade hit och arbetade i 16 år. Och mamma Inga, som var reumatiker, tillbringade många vintrar här.

Men för Alexandra och Noël blev lyckan tyvärr inte särskilt långvarig. Alexandra skötte klubben i Stockholm, medan Noel drev den på Barbados.

– Det är svårt att ha en atlant emellan, och vi gled ifrån varandra. Efter skilsmässan var vi ovänner i ett år innan vi började samarbeta. Tyvärr kunde inte Noël hantera sitt spelande, vilket gjorde att jag förlorade både klubben och vårt hem här. Det kändes givetvis fruktansvärt tråkigt, men livet har sina törnar och det är bara att ta nya tag!

”Bengt golfar medan jag är caddie”

Kärleken till Barbados är dock beständig, och efter 40 år har Alexandra förärats titeln honorärkonsul för Barbados i Sverige.

– Jag blev glad när jag blev tillfrågad! Jag har ett långt förhållande till den här ön, och för mig är det viktigt att få fortsätta marknadsföra Barbados på bästa sätt.

Annons

Nu letar Alexandra och maken Bengt von Hofsten efter platsen där de ska slå ner sina bopålar under vinterhalvåret.

– Vi är här för fjärde gången tillsammans.Vi snorklar och seglar katamaran, och Bengt golfar medan jag är caddie! Och vi älskar att äta fisk, Bengt och jag, så vi testar alltid ”catch of the day” när vi äter ute på restaurang.

Segling är något makarna tycker mycket om. Här en katamaran vid kajen i Bridgetown.
Segling är något makarna tycker mycket om. Här en katamaran vid kajen i Bridgetown.
Skepp och hoj! En aktiv livsstil håller makarna unga!
Skepp och hoj! En aktiv livsstil håller makarna unga!
Den fantastiska naturen och alla blomsterträdgårdar är något Alexandra tycker mycket om. Här Huntes Gardens.
Den fantastiska naturen och alla blomsterträdgårdar är något Alexandra tycker mycket om. Här Huntes Gardens.
Annons
Alltid på strålande humör och full av energi! Det är otroligt härligt att umgås med Alexandra!
Alltid på strålande humör och full av energi! Det är härligt att umgås med Alexandra!

Makarna brukar bo hos Alexandras syster Titti, men i år har de valt att hyra på lite olika platser, för att se vilken del av ön de fastnar för.

Annons

– Kusterna här är väldigt olika men vi tycker om dem alla. Sydkusten är livlig med barer och restauranger, östkusten mer karg och enslig vilket jag älskar. Att promenera på stranden, njuta av det rena, klara havet och sätta sig i skuggan under en palm. Det är återhämtning och lycka på hög nivå!

Och återhämtning känns som ett välbehövligt inslag i Alexandras liv. Sedan 20 år tillbaka driver hon 1,6 miljonerklubben, som arbetar för att det ska bedrivas mer hälsorelaterad forskning på kvinnor i Sverige.

– Jag startade klubben på grund av min mamma. Jag tyckte inte att mamma och hennes väninnor fick den hjälp och respekt som de borde ha fått.

Två klubbar, en drottning men det känns inte som om likheterna mellan klubbarna är särskilt stor?

– Helt rätt!! Att sätta guldkant på vardagen är viktigt, det behöver vi människor för att stå ut, och det var många skratt och mycket glädje på Alexandras. Men 1,6 miljonerklubben går på djupet, jag får vara med och påverka och förändra till det bättre. Det är jag stolt över!

Annons
Hela härliga 1,6 miljonerklubben-gänget som är nere på Barbados på en hälsoresa ordnad av 1,6 miljonerklubben. Flera av de som är med är mor och dotter.
Hela härliga 1,6 miljonerklubben-gänget som är nere på Barbados på en hälsoresa ordnad av 1,6 miljonerklubben och av Titti. Flera av de som är med är mor och dotter.
Efter över 40 år på Barbados har Alexandra många vänner. Här Sue Yellin och Alexandra på Sue Walcott krog Waterfront.
Efter över 40 år på Barbados har Alexandra många vänner. Här Sue Yellin och Alexandra på Sue Walcott krog Waterfront.
Maria Roswall och fotograf Cecilia Liljeton med Alexandra på John Chandlers fantastiska Antiques & Cafe i Limegrove.
Svensk Damtidnings Maria Roswall och fotograf Cecilia Liljeton med Alexandra på John Chandlers fantastiska Antiques & Cafe i Limegrove.
Alexandra, John Chandler och Bengt på John Chandlers fantastiska Antiques & Cafe i Limegrove.
Alexandra, John Chandler och Bengt på John Chandlers fantastiska Antiques & Cafe i Limegrove.
Annons
John Chandlers fantastiska Antiques & Cafe i Limegrove.
John Chandlers fantastiska Antiques & Cafe i Limegrove.
Bengt och Alexandra tar ett kvällsdopp i den magiska solnedgången. – Att bada här är absolut topp tre på min favoritlista över allt som Barbados har att erbjuda, säger Alexandra, och Bengt håller med.
Bengt och Alexandra tar ett kvällsdopp i den magiska solnedgången.
– Att bada här är absolut topp tre på min favoritlista över allt som Barbados har att erbjuda, säger Alexandra, och Bengt håller med.
Alexandra var bara 21 år när hon kom till Barbados första gången, och blev betagen av öns skönhet. Idag varvar hon jobbet i Sverige med lata dagar i solen tillsammans med maken och systrarna.
Alexandra var bara 21 år när hon kom till Barbados första gången, och blev betagen av öns skönhet. Idag varvar hon jobbet i Sverige med lata dagar i solen tillsammans med maken och systrarna. Här på fina hotellet Cobblers på västkusten.
Annons
Ön har många fina, gamla utflyktsmål, här St Nicholas Abbey i området Saint Peter på östkusten. Ett gammalt plantage som numera är museum och rom distillery.
Ön har många fina, gamla utflyktsmål, här St Nicholas Abbey i området Saint Peter på östkusten. Ett gammalt plantage som numera är museum och rom distillery.
Port St Charles Yacht Club är ett trevligt utflyktsmål för kombinerad lunch och bad, såväl i poolen som i havet! Perfekt för hela familjen.
Port St Charles Yacht Club är ett trevligt utflyktsmål för kombinerad lunch och bad, såväl i poolen som i havet! Perfekt för hela familjen.
Alexandra och Bengt njuter av havet och dess frukter när de besöker ön. Här vid en av parets favoritrestauranger Lobster Alive.
Alexandra och Bengt njuter av havet och dess frukter när de besöker ön. Här vid en av parets favoritrestauranger Lobster Live.

Läs mer:

Kungaparet på privat bilsemester: ”Kungen åt en skumraket”

Annons