Victorias bästa vän Caroline Nilsson i stor intervju

Victorias bästa vän Caroline Nilsson i stor intervju

Smyckedesignerns Caroline Nilsson, tidigare Kreuger, berättar öppenhjärtigt om relationen till kronprinsessan.

Vi har stämt träff på Teaterbaren i Stockholm. Caroline Nilsson, 39, bär avslappnade converse-skor, ett brett leende och smycken från det egna märket Kreuger Jewellery. För henne är det viktigt att kombinera bekvämlighet med lyx. En tanke som på ett sätt ligger till grund för hela varumärket.

– När jag startade fanns inte de där lite finare vardagssmyckena. Dem ville jag skapa. Smycken som man både kan bära på jobbet och till festen.

Det har gått fyra år sedan Victorias bästa vän etablerade sig på smyckemarknaden. Hennes signum blev snabbt de handgjorda fjärilarna som både pryder pärlörhängen, läderarmband och långa halskedjor. Och precis som den dekorativa insekten så har juvelerna fått vingar som bär dem utanför Sveriges gränser. En del kunder finns till exempel i Tyskland. Någonting Caroline tror beror på kronprinsessan, som ofta bär Kreuger Jewellery, och som ju är otroligt populär i landet.

– Så fort jag får mail från någon tysk så tänker jag att “nu måste Victoria ha haft på sig någonting igen”, säger hon och skrattar.

Men trots sin utbildning inom marknadsföring och den kungliga draghjälpen så började hennes resa med hårt slit, minst sagt. När Caroline utbildade sig till smed var hennes yngsta dotter Leonie, som är född 14 månader efter storasystern Chloé, bara nio månader. Och efter avslutade studier öppnade hon upp en popup-butik på NK i Stockholm. En fantastisk möjlighet, förstås. Men den innebar också att hon var tvungen att vara borta mycket från döttrarna.

– Det kändes inte riktigt bra i kroppen, att inte kunna lägga sina barn.

Att hon och maken Jesper fick barn tätt har hon dock aldrig ångrat. Det är klart att det blev mycket jobb tidigt men fördelen idag, när de är åtta respektive nio år gamla, är att de är otroligt sammansvetsade.

Nu har Caroline dessutom lanserat ytterligare en kollektion och den här gången får fjärilen sällskap av en fjäder. Idén till Summer Feather kommer från en grå svanunge som hon såg under en promenad. Inspirationen kommer ofta från naturen, inte minst när hon är ute och rastar familjens femte medlem – cocker spanieln Ralph.

– Det är viktigt att stava med “ph” när man bor på Östermalm, säger hon och skrattar.

Carolines energi verkar aldrig sina. En egenskap hon delar med Victoria. När jag tänker på att hon både sitter och knackar i smedjan – hennes eget uttryck – sköter marknadsföring och håller kontakt med återförsäljare så undrar jag när de två väninnorna hinner träffas.

– Det blir oftast väldigt spontant. Vi hör av oss när vi har en lucka och ser om den andra har möjlighet att ses. Men vi träffas relativt ofta. Min dröm är ju att mina flickor ska ha samma relation till Estelle och Oscar som jag har till Victoria. Vi föddes ju med bara tre dagars mellanrum och jag har faktiskt ett kort på när vi ligger bredvid varandra, bara en vecka gamla. Man har gått igenom så mycket längs vägen. Det är klart att man kan få nära vänner även senare i livet men det blir på ett annat sätt. Och för henne är det kanske lite extra svårt.

Och precis som kronprinsessan så verkar Caroline inte ha någon tillstymmelse till 40-årskris.

– Nej, jag tycker att det är lite pondus att fylla fyrtio. Nu är det ingen som kan säga “lilla gumman” längre. Men brakfesten väntar jag med. Vi är ju ett starkt gäng 77:or och när alla slår på stora trumman kan man lätt bli en i mängden. Jag får bjuda igen när jag fyller fyrtioett istället.

Foto: IBL