Yvonne Schaloske försvann från rampljuset efter Rederiet – blev bara 68 år

24 feb, 2022, 08:00 
AvLinus Brännström

Yvonne Schaloske blev älskad som säkerhetsvakten Vera Bengtsson i Rederiet.
Efter rollen i SVT-succén lämnade hon skådespelarlivet och bodde långt ut i skogen.
Hon dog i april 2020 – men det dröjde flera veckor innan hennes bortgång blev känd.

Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

Hennes artistkarriär började redan på 1970-talet. Yvonne Schaloske ägnade sig åt barnteater och spelade musik med gruppen Karlssons Kloster innan film- och tv-karriären tog fart i början på 1980-talet.

Schaloske gjorde mängder med mindre roller i allt från Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mej själv och Jönssonligans största kupp till Black Jack och Min store tjocke far.

Men det var när hon i mitten av 1990-talet fick rollen som Vera Bengtsson i SVT:s klassiska såpopera Rederiet som hon fick sitt stora genombrott.

Rollen som den barska säkerhetsvakten – som ändå hade hjärta – gjorde henne folkkär. Vera Bengtsson kom att spela så stor roll för Yvonne Schaloske att hon bestämde sig för att lägga ned skådespelarkarriären när Rederiet avslutades 2002.

Yvonne Schaloske slog igenom stort som Vera i Rederiet. Efter den klassiska rollen lade hon ned sin skådespelarkarriär.

Yvonne Schaloskes liv efter Rederiet

Recept.se Nyhetsbrev

– Jag har inte velat fortsätta med skådespeleriet efter Vera Bengtsson för att hon gjorde ett starkt intryck, har hon berättat för Aftonbladet.

Annons

– Det är första gången jag kan säga att jag gjorde ett bra jobb. Att kunna känna så är det bästa.

Yvonne Schaloske berättade också för tidningen att hon bodde långt ute i skogen utanför Göteborg med djur och sambo. I stället för att skådespela jobbade hon som spinninginstruktör.

Men efter Rederiet valde hon också att under en period arbeta med säkerhet på riktigt. Hon jobbade då som säkerhetskontrollant på Landvetter.

– Det berättade hon för mig, att hon skulle börja. ”Ja men det passar bra”, sa jag då och skojade med henne, ”du har ju varit säkerhetsvakt på sjön, klart du ska pröva det här med luften också”, har Rederiet-kollegan Bert-Åke Varg berättat för Expressen.

Uno (Hans V Engström) och Vera (Yvonne Schaloske) gifte sig i Rederiet.

Sorgen: ”Blev inte gammal”

Yvonne Schaloske dog i början av april 2020. Hon blev 68 år.

Det dröjde dock till slutet av månaden innan dödsfallet blev känt. Då berättade hennes sambo om den sorgliga nyheten för Aftonbladet.

Annons

– Det är stor sorg, det svävar fram och tillbaka här, sa han till tidningen.

Schaloske sörjdes också av sina vänner från Rederiet, som Ola Forssmed, Bengt Bauler och Bert-Åke Varg.

– Herregud så tråkigt, det var en väldigt fin person som både jag och min fru tyckte väldigt mycket om, och hon blev ju inte så gammal. Hon var en fin kamrat i Rederiet och vi besökte henne också där hon bodde. Vi hade så roligt, hon var spontan och frimodig, en underbar tjej, sa Bert-Åke Varg till Aftonbladet.

Yvonne Schaloskes dödsorsak har inte offentliggjorts.

Annons