Amelia Adamo vägrar lyda corona-råden: "Tänker resa till Italien"

Anders Tegnell och Amelia Adamo har lite olika syn på saken.

Amelia Adamo går sin egen väg i dessa coronatider.Hon har stora resplaner inför sommaren.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 21?
Slå på ljud

Amelia Adamo, 73, är en kvinna som alltid slagits mot den så kallade “åldersrasismen”. Hon har månat om att även äldre ska tas på allvar, få njuta av livet och inte förtvina i sin ensamhet.

Under corona-tider har Amelia varit en stark förespråkare för att den största riskgruppen, våra seniorer, inte ska kvävas av alla beskyddaråtgärder.

Amelia Adamo tänker resa trots corona

Tidningsdrottningen Amelia Adamo matchade mingelväggen med sina kläder!

Tidningsdrottningen Amelia Adamo.

I en intervju med Expressen slog hon fast att hon skulle vägra stanna i karantän – ett uttalande som hon sedan pudlade kring.

I dag deltog Amelia i en Skype-intervju med Expressen-reportern Niklas Svensson. Där kommenterade hon det senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten: att restriktionerna för alla som är 70 och över kvarstår.

– Det var som ett knytnävsslag. Jag har ju hållit på i så många år att försöka presentera den nya gruppen. “70 är det nya 50”-gruppen, säger Amelia till Expressen.

Amelia menar att många kärnfriska 70-plussare drabbas onödigt hårt av restriktionerna.

– Tar man reda på vilka det är som drabbas hårdast av viruset så känns det extra orättvist. För det är väldigt mycket äldreboenden, väldigt mycket dementa och väldigt mycket män, säger hon.

“Vill åka till Italien”

För närvarande tillbringar Amelia det mesta av sin tid i huset på Dalarö, i enlighet med restriktionerna. Men till sommaren har hon reseplaner som kan gå stick i stäv med regeringens rekommendationer.

De styrande har avrått från resor till destinationer på över två timmars avstånd.

– Jag vill åka till Gotland där jag har barn och till Värmland där jag har engagemang med boken jag har skrivit. Och så vill jag åka till Italien, om det inte blir någon karantän, säger Amelia.