Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anders Wallenstens privata liv – är ensamstående pappa till tre barn

22 apr, 2020, 08:00 
Anders Wallensten är singel.
Anders Wallensten har blivit känd som mannen bredvid Anders Tegnell.Men vem är han egentligen – på privatfronten?
Annons
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärldenBrand logo
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärlden

Anders Wallensten är, i sin roll som biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnells högre hand. Tillsammans med sin namne har han skänkt en ro till svenskarna under coronakrisen genom att bidra med ett välkommet pedagogiskt lugn. Men vem är egentligen denne Anders Wallensten?

Det här är Anders Wallensten

Anders Wallensten är singel.
Anders Wallensten bor ensam med tre barn.

Få vet kanske att Anders kommer från en anrik läkarsläkt. Hans pappa Richard Wallensten var överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och har författat flera betydande akademiska texter inom medicinområdet.

Hans mamma Kerstin Uvnäs Moberg är kanske mer känd för gemene man. Hon är, för att citera Kerstins egna hemsida, “en pionjär inom forskningen kring oxytocin, välbefinnandets hormon, och en av de första att lyfta dess sociologiska och fysiologiska effekter under graviditet, amning och menopaus”. Kerstin har vid flertalet tillfällen figurerat i svensk press och är också en flitigt anlitad föreläsare.

Annons

Anders Wallensten – så var hans utbildning

Själv har Anders en gedigen bakgrund inom det medicinska fältet. Han tog sin läkarexamen på Uppsala universitet och disputerade på Linköpings universitet med den första svenska avhandlingen om fågelinfluensan. 2014 blev han biträdande statsepidemiolog.

“Jag är fokuserad på att göra världen till en mer hälsosam plats för alla, och har ett generellt intresse för hälsa som läkare, forskare och epidemiolog med en speciell expertis på zoonotiska sjukdomar (sjukdomar som sprids mellan människor och djur, reds. anm.), förberedelser, att upptäcka hot och att hantera smittor”, skriver Anders i sin profil på nätverket LinkedIn.

Anders Wallensten – hon är hans tidigare fru

Anders Wallensten bor i Täby, den välbemedlade kommunen som ligger norr om Stockholm. Där bor han i ett kedjehus på 150 kvadratmeter.

På adressen är även Anders tre barn skrivna. Man får anta att syskontrion är riktigt stolta över sin pappa för tillfället!

Annons

Anders har tidigare varit gift, men han skilde sig från sin före detta fru Johanna Bergstrand Wallensten för tre år sedan, 2017. Hon är också läkare och forskare. Hennes inriktning är dock på medicinska frågor som rör stress och utmattning. Johanna har också en stor förkärlek för multisport, vilket hon har bloggat om tidigare.

Nu hoppas vi att Anders Wallensten kan fortsätta vara en lugnande inverkan på svenska folket.

– Just nu så ser det dock ut som att det är en bestående nedgång, så jag är försiktigt positiv. Men jag vågar inte helt utesluta att det är någon form av eftersläpning ännu. Vi får avvakta någon dag till och se att det inte dyker upp fall i efterhand. Men som det ser ut nu så är det positivt att vi inte har gått upp till den höjd vi var innan helgen, sa Anders i förra veckan.

Annons