Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Begravning i Storkyrkan – Sara Danius förs till sista vilan

08 nov, 2019, 12:43 
Av
Den 12 oktober 2019 tystnade en av de viktigaste kulturella rösterna i Sverige. Sara Danius gick bort i sviterna av bröstcancer och nu förs hon till den sista vilan. Begravningen hålls i Storkyrkan i Stockholm.
Annons
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Sara Danius gick bort den 12 oktober i år i sviterna av bröstcancer och nu får hon slutligen sin sista vila. Begravningen hålls i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm under en gråtung himmel och strilande regn. Storkyrkan ligger bara ett stenkast från Börshuset där hon under fem år satt som ledamot i Svenska Akademien.

Det var 2013 som Sara Danius valdes in som ledamot av Svenska Akademien. Utöver det var hon verksam som professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och hade doktorerat både vid Uppsala universitet och vid Duke University i USA.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Sara Danius var också en mycket uppskattad författare och skrev flera böcker om kopplingen mellan litteratur och samhälle. Också många av hennes essäer och artiklar har givits ut i bokform.

Turbulent tid i Svenska Akademien

Sara Danius blev känd för en bredare allmänhet under sin turbulenta tid som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Hon blev första kvinna på posten 2015 och klev av 2018 efter de många skandalerna inom Akademien.

Annons

Turbulensen gällde turerna kring den så kallade kulturprofilen, där många kvinnor i kretsen kring honom och Akademien utsattes för sexuella övergrepp. Sara Danius valde till slut att kliva av sin post efter påtryckningar från andra ledamöter. Kulturprofilen dömdes senare för två fall av våldtäkt.

Det som fick många att ilskna till var det faktum att flera manliga ledamöter i Svenska Akademien med koppling till kulturprofilen fick sitta kvar, medan kvinnorna tvingades lämna.

Sara Danius signaturplagg knytblusen blev snabbt en symbol för Saras arbete mot den patriarkala miljön i Svenska Akademien och tusentals människor delade bilder i sociala medier med hashtag #knytblus eller #backasara.

Sara Danius är inte bara en saknad profil inom kultursverige och som feminist, utan är naturligtvis också en saknad vän och mamma. Sara lämnar efter sig sonen Leo Jonsson Danius, 19, som hon har tillsammans med författaren Stefan Jonsson.

Annons

Sara Danius gick bort den 12 oktober i år i sviterna av bröstcancer och nu får hon slutligen sin sista vila. Begravningen hölls i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm under en gråtung himmel och strilande regn.

Det var ärkebiskop Antje Jackelén som höll i begravningen och i sitt gripande griftetal sa hon bland annat:

“Sara fick möjligheter och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem. Hon erövrade en självklarhet i allt – och berörde. Sällsynt styrka och lyskraft, stilistisk och intellektuell glans, modig beslutsamhet, hög integritet – sådana är beskrivningarna av Sara som vi har hört och läst, särskilt nu efter hennes död.

Trots alla dessa fantastiska ord var även Sara varken mer eller mindre än just en människa, sammansatt och komplex. Också hos henne kämpade bra och mindre bra, gott och ont med varandra. Hon var en offentlig person, den första kvinnan på en traditionstyngd post, en skarp litteraturvetare, lärare, författare och vän. Och i allt detta storasyster i en stor släkt, dotter och framför allt mamma.”

Begravningen hade flera hundra gäster och utöver Sara Danius egen familj sågs, enligt Expressen, tidigare akademiledamöter som Sara Stridsberg, skådespelare som Ewa Fröling och Johan Rabeus, modeskaparen Camilla Thulin och krögaren Carl-Jan Granqvist bland gästerna. Blomsterarrangemangen i kyrkan gick i rosa och orange, likt Sara Danius berömda klänning från Nobelfesten 2018.

Av Anna-Lena Pettersson

Foto: TT

Annons