Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bokprisade Augustvinnaren Magnus Västerbro: "Det är något spännande med katastrofer"

04 dec, 2018, 20:00 
AvErika Svernström
Han trodde att Jens Liljestrand eller Kerstin Ekman skulle vinna. Men det blev Magnus Västerbro själv som rodde hem Augustpriset. Och han ska köpa köksstolar för prispengarna.
Annons

Han är chockad men innerligt lycklig då det kan göra att han kan fortsätta skriva böcker så han slipper jobba under någon annan än sig själv.

Grattis Magnus Västerbro som vann Augustpriset för årets svenska fackbok ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”. Vad innebär det här priset för dig?

– Det återstår att se. Förhoppningsvis blir det lättare för mig att fortsätta arbeta, jag gillar ju att arbeta med manus, det är mitt liv. Jag läser, skriver och är med min familj. Det är det enda jag gör. Men jag vet att jag kommer att använda pengarna till ett par nya köksstolar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ja för hundratusen kronor kan du nog få några riktigt fina stolar, eller hur?

– Just nu sitter vi på hopfällbara plaststolar, det känns… sådär. Nu kanske det blir ett par hederliga pinnstolar för priset.

Alla Augustvinnarna 2018, från vänster: Magnus Västerbro, fackbok, Linnea Axelsson, skönlitterärt, Emma AdBåge, barn & ungdom. Längst bak Linn Spjuth, Lilla Augustpriset.
Alla Augustvinnarna 2018, från vänster: Magnus Västerbro, fackbok, Linnea Axelsson, skönlitterärt, Emma AdBåge, barn & ungdom. Längst bak Linn Spjuth, Lilla Augustpriset.

Blir det prestationsångest eller firande?

– Jag vet inte riktigt. Jag är ju redan igång med nästa bok som faktiskt handlar om spöken. Den kommer i höst så priset innebär ingen skrivkramp i alla fall.

Annons

Var kom idén ifrån?

– Boken ”Svälten” växte fram, precis som idé till boken ”Pesten” gjorde. Muntra titlar jag väljer…  Men det är ju något så spännande med katastrofer. I det här fallet en hunger som bryter ner både människor och samhället. Vem räddar man först? Hjälper man sin granne eller är man sig själv närmast? Jag vill berätta om hur människor beter sig i en komplex situation. Vad vi människor är kapabla till i en stor nöd.

– Det här sättet att berätta om historia, ett historiskt material med romanens berättargrepp – det funkar tydligen väldigt bra.

Magnus Västerbro vann Augustpriset för sin fjärde fackbok, ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”, hans fjärde fackbok.
Magnus Västerbro vann Augustpriset för sin fjärde fackbok, ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”, hans fjärde fackbok.

“Jag vill inte göra det andra säger”

Vad är det bästa och sämsta med att vara författare?

– Det bästa är ju att det känns oerhört tillfredsställande och meningsfullt. Jag känner att jag använder mig själv till något nyttigt. Det är också så skönt att kunna sköta sig själv på dagarna, att själv välja när jag jobbar och när jag är ledig. Jag har svårt när jag inte kan bestämma mina egna arbetstider och måste göra det andra säger. Det var därför jag slutade på Dagens Nyheter, jag vill inte följa scheman.

Annons

– Det svåraste är väl att jag måste klara mig själv, det finns ingen som säger åt mig vad jag ska göra utan jag måste ro iland saker själv.

Hur beskriver du dig själv med tre ord?

– Barnen säger att jag är rolig, lättirriterad och snäll.

Vilken författare har inspirerat dig mest?

– Min största inspirationskälla är Svetlana Aleksijevitj som fick Nobelpriset för några år sedan. Hon har ett dokumentärt berättarsätt som jag gillar jättemycket. Sedan tycker jag ju att historikern Peter Englund är jättebra.

Vilken bok önskar du dig under julgranen?

– Jag hinner ju inte läsa så mycket av det som ges ut just nu, men jag vill gärna ha en bok med Svetlana Aleksijevitj i julklapp. Henne borde alla läsa.

 

Annons

FAKTARUTA:

Magnus Västerbro

Ålder: 47

Gör: Författare/journalist

Familj: fru och två barn

Bor: Kungsholmen i Stockholm

Aktuell med: Augustpriset för Årets svenska fackbok ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”, hans fjärde fackbok

Foto: Sören Andersson

Annons