Carl Jan Granqvist sörjer Sara Danius: "Otroligt sorgligt"

Sara Danius blev 57 år gammal. Nu sörjer många beskedet om hennes bortgång.

Beskedet om Sara Danius död är otroligt tragiskt, men för hennes närmsta vänner kom det inte som en chock. Under många år hade litteraturprofessorn och Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare kämpat mot cancern.

Nu sörjer hennes vänner efter beskedet om hennes bortgång. Bland dem Carl Jan Granqvist.

– Jag har vetat att Sara varit sjuk en längre tid. Så otroligt sorgligt att nu höra att hon inte längre finns kvar hos oss. Jag hade Sara till bordet på minnesstunden för Magdalena Ribbing. Nu är båda borta, det känns oerhört konstigt, säger Carl Jan.

Det var i mars 2014 som Sara Danius först upptäckte en förhårdnad i bröstet. Samma år medverkade hon i Vinter i P1 och berättade då att upptäckten hade gjort henne förtvivlad och att den största rädslan var tanken på att inte få se sin son växa upp. Hon påbörjade behandling, med cellprover, skelettröntgen och skiktröntgen, och bestämde sig för att vara stark, berättar hon i programmet.

Tidigare i år medverkade Sara Danius i Skavlan. Hon berättade då om ett återfall i cancern och hur hon hade tvingats genomgå en tuff operation.

Foto: TT