Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Buschs liv efter skilsmässan: ”En del av min återhämtning”

23 feb, 2022, 10:30 
AvAnna von Koch
Ebba Busch har haft ett tufft år med ett omskrivet husköp.
För Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch berättar hon om kampen om drömboendet, romansryktet med Markoolio, och om att försöka räcka till som mamma.
Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Vi befinner oss i leksaksaffären Kalejdoskop i Gamla stan. Den högst upptagna kristdemokratledaren spiller ingen tid utan påbörjar vår intervju här eftersom hon måste hitta en födelsedagspresent till sin snart 5-åriga dotter Elise.

– Hon är ett litet rivjärn i prinsessklänning, säger Ebba och ler, samtidigt som hon plockar bland barnböckerna.

Ebba läser mycket för Elise och sonen Birger, 6, och fastnar till slut för en bok om Pettson och katten Findus som jagar räv. En rätt passande bok med tanke på att hon själv jagar och dessutom en egen favorit från barndomen. Ebba skrattar högt av igenkänning när hon läser om ballonghönan som exploderar.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch träffar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Hon har delad vårdnad om barnen sedan skilsmässan från fotbollsspelaren Niklas Thor, 35. Ebba arbetar väldigt mycket då de är hos sin pappa, men har annars fullt fokus på barnen.

Annons

– Jag är inte bara mamma, men jag är jättemycket mamma. När jag känner att det funkar, då faller så mycket annat på plats. För i grund och botten handlar allt om Birger och Elise och om jag har möjlighet att vara den mamma jag vill vara. Hittills har jag inte behövt bruka våld på det, även om det är svårt att kombinera i perioder.

Ebba Buschs relation med exmaken

Hon och exmaken skilde sig i december 2019, men har en väldigt bra relation. De firade jul ihop och nyligen hjälpte Niklas Ebba att sätta upp en tung tv på väggen.

– Vi har inte haft någon tv på två år. Birger frågade i augusti: ”Mamma, tror du någonsin att vi har råd att köpa en tv”, säger Ebba och ler.

För Svensk Damtidning berättar Ebba Busch om familjelivet efter skilsmässan – och om kärleksryktena med Markoolio.

Den chica partiledaren verkar avslappnad och glad. Men erkänner att det senaste året varit en stor prövning när det gäller att klara av att kombinera partiledarskapet med moderskapet. Ebba har dessutom dragits med en jobbig och omskriven husaffär, där hon tvistat med den tidigare ägaren under lång tid. Nu har Ebba dock tillträtt fastigheten och ska röja upp i det skrotlager som samlats på tomten.

Annons

Huset påminner om det kråkslott som katten Findus och gubben Pettson bor i, och det ska fräschas upp innan familjen flyttar in.

– Jag kommer inte att renovera huset själv, men om det behöver målas fönsterfoder och man behöver vara säkerhetsutbildad för att hänga ifrån ett tak, då vet jag vad jag ska göra, säger Ebba, som sommarjobbat som målare i tonåren.

Har flyttat tre gånger på två år

Just nu drömmer hon om en egen trädgård igen.

– Det har blivit en del av min återhämtning.

Idag hyr Ebba ett litet boende inte långt från det nya huset. Det är hennes tredje flytt på två år, men hon säger att barnen är trygga, så länge hon är det. Ebba älskar det lantliga, efter att ha vuxit upp på landet utanför Uppsala, med en norsk pappa som ofta var ute i skog och mark och med en mamma som hämtade färsk mjölk från bonden.

Det omskrivna huset som Ebba Busch nyligen har köpt.

Pappa Truls var fotograf och mamma Helena arbetade på SAS innan hon skolade om sig till jurist. Fram tills nyligen visste inte hennes barn vad hon jobbade med, mer än att hon var på kontor och försökte få till fler doktorer och poliser.

Annons

– Jag är jättestolt över mitt jobb, men alla mina relationer präglas av att jag är partiledare och då var det skönt att det fanns två personer som inte hade den blekaste aning. För dem var jag bara mamma. Men så avslöjade en pojke i årskurs två för Birger att hans mamma är ”megakänd” och Ebba fick lov att berätta om sitt uppdrag.

– Barnen har varit väldigt avskärmade. Har aldrig sett mig på några valaffischer eller på tv, eftersom vi inte haft någon, men nu har vi pratat om det, skrattar Ebba.

Kanske kom pojkens avslöjande i rättan tid. För nu väntar en intensiv valkampanj, med mycket jobb. Ebba känner sig taggad och är enormt sugen på att ta tillbaka makten.

– Jag är trött på att sitta i opposition och bara ha synpunkter på vad regeringen gör.

Ebba Busch har två barn tillsammans med exmaken Niklas Thor.

”Då är det fel”

Det viktigaste för Kristdemokraterna är att få ordning på svensk sjukvård, så som att få till en tydlig riktlinje inom förlossningsvården och att skrota regionerna, som kom till 1862.

Annons

– Det var en jättebra idé då att ha 21 olika styren, men när människor, med cancer och andra svåra sjukdomar, nu får vänta länge trots att det finns ledig vårdkapacitet i en annan region, då är det fel. Det finns dessutom ingen som slussar dig dit och det är många som upplever att man måste vara frisk för att vara sjuk i dagens Sverige. Så får det inte vara och det är en drivkraft för mig, säger Ebba bestämt.

Nu väntar ett valår för Ebba Busch som säger sig vara trött på att sitta i opposition.

Intervjun är snart slut och jag frågar om Ebba drömmer om kärlek igen. Hon ler.

– Jag har mina barn och min mission med politiken. Den dagen jag har något att berätta på den fronten så ...

Hon skruvar sig lite och säger att det varit ett väldigt ringande efter skilsmässan, från journalister som ville veta vem hon dejtade.

– Jag fick läsa i tidningen att jag var tillsammans med Markoolio. Ja, honom träffade jag någon gång för tio år sedan, men har inte sett sedan dess. Är det så här det ska vara? För mig blir det lite en jämställdhetsfråga. Har vi inte kommit längre än att en kvinna inte kan få vara sin egen? Måste hon ha en man, eller någon annan för den delen?

Annons