Familjeskälet – därför har Agnes Wold plötsligt fått panik

Agnes Wold – kvinnan med koll.

Agnes Wold är beundrad och lyssnad på av en hel nation.Men hur ser hennes vardagsliv ut?

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har blivit en av Sveriges viktigaste informationskällor i hur man ska hantera coronaviruset.

Men själv har hon problem med att behålla kylan i det pressade läget. Anledningen stavas Lars Melchior, hennes livspartner sedan 1976.

Agnes Wold – så lever hon med man och barn

Agnes Wold – kvinnan med koll.

Agnes Wold – kvinnan med koll.

För Lars skull har Agnes inför strikta rutiner. Hon har förbjudit människor från att komma och besöka deras hem – till och med barnbarnen.

– Jag har ju en 77-årig man hemma och det är bokstavligen så att hans liv hänger i mina händer. Nu när det finns respiratorer kanske han kan klara sig om han blir sjuk, men redan i dag pratar man om att man ska sätta upp prioriteringslistor. Och är man 77 år, då är man långt ner på prioriteringslistan, säger Agnes till Dagens nyheter.

– Det är en total missuppfattning att jag är lugn. Jag förstår inte var det kommer ifrån. Det är väl undervisnings-modet man är inne i. Men jag tror inte någon är särskilt lugn inför den här epidemin, det tror jag inte.

Agnes Wold och hennes make Lars Melchior har tre barn tillsammans: Lydia, 40, Sigrid, 38, och Ivar, 34.

Agnes Wold om livet med sin make Lars Melchior

Deras äktenskap har alltså klarat sig genom fyra decennier. Agnes och Lars har en (i alla fall på pappret) enkel filosofi för hur man får kärleken att hålla.

– Jag är allergisk mot när folk kör med mig och min man är nog ännu mer allergisk mot det. Sedan är det jätteviktigt att båda har bra jobb och en bra ekonomi, genom forskning vet man att man absolut inte ska vara hemmafru och ta hand om allt. Vi har delat exakt lika på föräldraledigheten. Gör man inte det föds ju bitterhet och avundsjuka. Vi hade tre barn och det var svinjobbigt när de var små, men har man det likadant så går det an, har Agnes sagt i en intervju med Aftonbladet. 

Nu ska Agnes och Lars tillbringa påsk ensamma. Tråkigt – men sådant är läget.

– Det blir inget firande alls, vi kommer vara hemma och gå ut med hunden. Men vi bor bra och det finns underbara take away-ställen. Mat- och vinstandarden är inte det minsta ansatt. Annars hade det naturligtvis blivit lammstek och potatisgratäng med barn och barnbarn, men nu blir det inte så, säger Agnes.